46
Следвайте ни

Карловец води световни знаменитости в Розовата долина СНИМКИ

viber icon

Бранимир Ботев представя райско кътче от България пред световни лидери, аристократи и милиардери от света на виното и модата

Потомък на известен карловски род води световни знаменитости в Розовата долина. За двайсетина години Бранимир Ботев представи райското кътче пред политици, аристократи, милиардери от света на виното и модата, лидери на световни организации по туризъм и винарство.

Бранимир Ботев е президент на Европейската лига на икономическо сътрудничество за Балканите и на Европейския институт за стратегии и анализи. Бил е зам.-министър по туризма в три последователни правителства, а развитието на България като привлекателно място за туризъм и на лозарството и винарството е негова кауза. Той е роден в Карлово и произхожда от един от най-старите и известни родове.

Той е човекът, който предизвиква вниманието на световни организации към  Розовата долина. За тази част на България  започна да се говори в документи на Световната организация по туризъм и на Европейската комисия. Регионът стана обект на редица предложения за съвместни проекти на правителствено ниво. И всичко това се случи, след като много световни знаменитости посетиха това кътче от рая. 

След няколко посещения в Баня  и Карлово Карла Ройо Вилянова, съпруга на  княз  Кубрат, снаха на Симеон Сакскобургготски, обходи Розовата долина до Казанлък. Така на базата на българско розово масло създаде серия от продукти, наречени „Carla de Bulgaria“,  т.е. принцеса Карла Българска, които се изготвят в България и се продават в най-скъпите и оборотни вериги в Испания. С тях Карла влезе в сърцето на много испанки, разказвайки за България.

Световноизвестният аристократ от Испания  Карлос Фалко, който е маркиз на Гриньон,  също хареса Розовата долина за свой проект, посветен на виното. Карлос Фалко е една от най-популярните фигури в Испания и в света. Маркизът притежава  огромни имения и лозя в най-скъпия район за вино Рибера дел Дуеро. Той бе председател на Асоциацията на производителите на луксозни стоки в целия испаноговорящ свят. Фалко популяризира Розовата долина, ала си отиде от този свят в разгара на пандемията, преди да реализира своите проекти за района на Баня и Карлово.

Преди  дни  друга знаменита личност от света на виното бе удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Няколко години преди ректорът проф. Пламен Моллов да  връчи на Пау Рока  тогата и огърлицата на университета, писахме за първото посещение на генералния директор на Световната организация по лозата и виното в Париж в Розовата долина. То започна от Баня и продължи в  региона.

Пау Рока ръководи Световната организация по лозата и виното, тя е  междуправителствена с почти 100-годишна история и с огромно влияние над правителства и индустрии, разказва Бранимир Ботев. Тази организация управлява  индустрия от над 1 трилион долара годишно.

Пау Рока посети Пловдив и Университета по хранителни технологии и заяви, че земята на древна Тракия и един от най-старите градове в Европа - Филипополис, са мостът, по който съвременната лоза всъщност е проникнала от Персия и Сирия на територията на Европа, че точно Тракия е била люлката на съвременните лозя, откъдето са били разпространени лозите в земите на Галия, днешна Франция.

Тонове тракийско вино плавало към Троя

Човек, като отвори „Илиада“, може да види как ахейските войски, които ограждат Троя по време на тази десетгодишна война, очакват с нетърпение корабите с гъсто и тъмно тракийско вино, които трябва да дойдат. Представете си за каква мегаиндустрия по онова време става въпрос. Защото по различни изчисления войската е наброявала между 60 000 и 140 000 воини. Да приемем, че са 100 000. А дневната дажба на един войник  е била половин литър вино. Това означава 50 тона вино всеки ден, които консумират и които трябва да бъдат доставени от богатата тракийска земя. Представете си колко лозя трябва да е имало,  отделно от това колко работилници за производство на амфори, в които се е съхранявало и транспортирало виното. На Тасос са разкрити  няколко древни пристанища с амфори, върху които има печати от кои части на Тракия е идвало това вино, разказва Ботев.

Талеб Рифай в Хисаря: Вие сте били санаториумът на Римската империя

Розовата долина посрещна и Негово превъзходителство Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН, докато Бранимир Ботев бе заместник-министър по туризма. Талеб Рифай  участва в розобер в Карловско, любува се на розовите градини и Балкана и се срещна с представители на туристическия бранш в Хисаря.

„Хора, вие сте били на практика санаториумът на Римската империя, заяви тогава той. Тук са свещените тракийски извори. Виждам какво богатство е тази минерална вода и това се търси все повече по света. Богати клиенти търсят това, здравните каси плащат за рехабилитация и лечение. Защо не рекламирате всичко това? И както сте били навремето профилакториумът на Римската империя, защо да не станете СПА центърът на Европейския съюз? Това трябва да се превърне във ваша национална стратегия. При всички ваши усилия, не очаквайте да вземете повече от морския туризъм. Той при вас има определен капацитет. Природата и минералните води са това, върху което трябва да се съсредоточите“, каза още Талеб Рифай в Хисаря.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Баба Диди

Баба Диди

27.10.2021 | 09:09

Като е такъв родолюбец и бизнесмен , защо затри Винзавод - Баня , заедно с г- жа Карчева общ. съветник ,г- н Герджиков и .....

Отговори
2 0
Нон сенс

Нон сенс

25.10.2021 | 08:17

Присъствието на Кобурга на снимката опровергава заглавието! Какво общо има мадридския покерджия със Средногорието? Той ли е "знаменитост" ?

Отговори
4 0
Ivan Ivanov

Ivan Ivanov

25.10.2021 | 01:24

На тази жена няма ли вече да и забраните да пише глупости в този уж престижен вестник?!?

Отговори
3 0
антимонархист

антимонархист

24.10.2021 | 22:27

Това реклама на кого е? Не става ясно. УХТ не изпълнява ли политически поръчки и движи бизнеса на Негово величество? Все пак Ректорът беше и още е от Царската партия.

Отговори
4 0
Хаджи

Хаджи

24.10.2021 | 19:53

И Бранимир Ботев, фалира карловския Винпром....

Отговори
9 1
Хаха

Хаха

24.10.2021 | 19:13

"Половин литър вино на войник дневна дажба..."??? Тия според него не са отишли да се бият, а да пият. Не само не е имало никакъв половин литър а изобщо не се е раздавал алкохол всеки ден.

Отговори
6 1
Е, де..

Е, де..

25.10.2021 | 15:16

Напротив... Нищо ново под Слънцето! През ВСВ на всеки руски войник се е полагала т. нар. НАРКОМОВСКА дажба от 100 грама водка на ден. Я сметнете 1 милион дажби на ден колко тона са?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?