Следвайте ни

Карловец събира доброволци - ще чистят Стара река от боклуците

viber icon

Карловец събира доброволци за почистване на коритото на Стара река  от боклуци в границите на града. Финансистът Атанас Чернооков обяви, че акцията ще започне в на 17 октомври  9.30 часа от двора на ВЕЦ „Васил Левски“ край водопад Сучурум . Инициативата, обявена преди няколко часа, вече събира привърженици. Първи се отзова Иван Пелов - друг запален природолюбител и  родолюбец от Карлово. „Наско,подсигурявам чували и ръкавици. Кажи кога можеш да отделиш 3 часа да започнем от Сучурума надолу. Ще поканим и други чрез ФБ, които милеят за града ни", заяви  Пелов в отговор на покана, оправена от Атанас Чернооков.

Няма карловец, който да не вижда, че коритото на Стара река на места е пълно с отпадъци – пластмасови бутилки, опаковки,  изхвърлени от дома стари вещи, дори натрошени фаянсови плочки и друга стара санитария, посочи пред репортера Атанас Чернооков.  Има коментари от наши съграждани, че да се чисти реката  е работа на общината, други коментират, че общината не е длъжна да чисти нашите отпадъци. Трети твърдят, че ние си плащаме данъците, за да са чисти и улиците, и реката.И са прави. А ако администрацията не успява да чисти, нека да залови тези, които замърсят, тогава може да има промяна, коментира още инициаторът на кампанията.

Той смята, че сега е най-подходящото време за почистване на коритото на Стара река – поради липсата на дъждове то е сухо, в него няма вода и е лесно да бъде обходено, а боклуците събрани. 

Започваме от вира под ВЕЦ „Васил Левски“ и ще вървим надолу към града, обясни Чернооков. От броя на участниците зависи докъде ще стигнем. Като видим резултата, ще решим дали ще направим  втора акция, каза още той.

Коритото на Стара река задължително трябва да бъде почистено и от избуялата растителност, на места прилича на джунгла. Ако дойдат високи води вследствие на валежи в Балкана водата може да излезе от коритото и да залее града. Особено опасно е около Арапския мост и в района на стадиона, заяви още Атанас Чернооков. Той припомни два случая – през 1987 –ма и 1991 г., когато буйните води на Стара река излязоха от дълбокото корито и наводниха жилищата край реката. Една група доброволци  обаче няма ресурс да почисти дърветата и храстите – трябва мнението на еколог, който да посочи кои дървета и храсти да се премахнат, както и специализирана техника. Но ние с Иван Пелов и другите от нарастващата вече група доброволци можем да поемем ангажимента два пъти в годината – през пролетта и есента, да организираме кампании за почистване на Стара река от отпадъците, категоричен е Атанас Чернооков.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?