Следвайте ни

Карловци спасяват с петиция паралелките за чужд език

viber icon

В Карлово граждани започнаха подписка за запазване на паралелките за изучаване на чужд език в средно училище „Христо Проданов“. Това стана след като преди месец Регионалното управление по образование в Пловдив реши от учебната 2021/22 година в двете големи карловски училища СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“ да няма паралелки за чуждоезиково обучение, а  новите да бъдат с професионална насоченост. Още тогава решението на РУО предизвика остра реакция от страна на гражданите на Карловската община. Социалните мрежи изригнаха срещу нововъведението и в защита на паралелките за изучаване на чужд език. С декларация в защита на досегашните постижения на училищата излязоха и общинските съветници в Карлово.

Петицията за запазване на паралелките стартира в уикенда. Тя е организира от училищното настоятелство, Педагогическия и Обществения съвет на СУ „Христо Проданов“.

За трета поредна година сме изправени пред безпрецедентен случай на избор на  паралелки за прием на ученици след 7-ми клас в СУ „ Христо Проданов“ в Карлово, коментира пред „Марица“ председателят на Обществения съвет към училището Христо Гилев. За трета година от РУО и МОН е атакуван приемът в чуждоезиковите паралелки в нашето училище. Това са паралелки, в които винаги са кандидатствали деца с много висок бал и са завършвали с много високи резултати, заяви той.

Ние инициирахме тази петиция, защото в отговор на питане за  закриване на чуждоезиковите паралелки на народния представител Веска Ненчева министър Красимир Вълчев отговори, че определящо за  профила на паралелките е мнението на местната общност, припомни Христо Гилев. 

Освен без мнението на местната общност според Христо Гилев решението на РУО и МОН е взето без да е правен икономически и структурен анализ Карловския регион, в който има четири професионални гимназии – две в Карлово и по една в Сопот и Клисура. Очевидно в тези институции не знаят, че  в региона развиват дейност над 50 фирми за лагери, които търгуват основно в чужбина и имат нужда от кадри, които владеят поне английски, още десетки фирми с външно-търговски отношения. Тук е най-голямото съединение на Българската армия, чиито кадри също трябва да владеят английски.

Приемът в чуждоезиковите паралелки винаги е ставал много бързо, в рамките на един, два-дни. А примерите на прекрасно реализирани млади хора след завършване на чуждоезикова паралелка са много. Желанията на децата за тези паралелки продължават да са на лице, но от юни ще трябва да избират друго,  коментира още Христо Гилев.

Тази година институциите задължават училището да  смени профила на прием след 7-ми  клас, което е в разрез с Наредба 7 от 11.08.2016г. за профилираната подготовка, чл.2 ,ал.7 , която дава възможност на всяко училище да избира между единадесет профила , а в случая училището е лишено от тази възможност. Сумарно за целия курс на обучение часовете по чужд език са с 500 часа по –малко, припомни председателят на настоятелството Лъчезар Бакърджиев. Това означава, че ако нашите деца искат да учат в чуждоезикова паралелка, могат да учат само в Пловдив, припомни той.

Петицията е онлайн и само за два дни набра огромна подкрепа. Тя ще бъде връчена на РУО-Пловдив и МОН, правителство и Народното събрание.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай