Следвайте ни

Карловци почетоха Св. Панталеймон - закрилникът на квартал „Сушица“

viber icon

Десетки жители на Карлово се събраха в местността „Свети Пантелеймон“ в полите на Стара планина, за да почетат светеца, закрилник на квартал „Сушица“.

Традицията е на повече от два века.

Празникът  „Св. Пантелеймон“, бе организиран от Община Карлово и кварталното  читалище „Васил Левски – 1927 г.“ Той бе открит от заместник-кмета Антон Минев, който  припомни, че Сушица е най-старото селище в региона и пази традициите и българския дух. Минев поздрави самодейците към читалищата в общината за това, че в продължение на години активно работят за запазване на традициите и обичаите в страната.


В празничната програма участваха: танцов състав „Жар“ при НЧ „Развитие – 2016 г.“ с. Ведраре, танцов клуб „Тракийка“ при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.“ гр. Баня, самодейци от НЧ „Васил Левски – 1927 г.“ кв. Сушица и нестинари от гр. Бургас. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижи фолклорна формация „Наздравица“.

Свети Пантелеймон се чества на 27 юли. Той е живял в края на III и началото на IV век. Съгласно източници, светецът е роден в гр.Никомидия, който бил цветущ град в Мала Азия, разположен на брега на Мраморно море. Никомидия била столица на източната половина на Римската империя при император Диоклетиан и неговите приемници. Съобщава се,
че в Никомидия са живяли, светителствали, проповядвали християнското учение и свидетелствaли за вярата много светци. Като пример могат да се посочат Свети 20000 мъченици, изгорени в Никомидия през 302 г. (този ден се чества на 28 декември)
Високообразован за времето си, св. Пантелеймон бил силно вярващ и известен като лечител. Пътувал много, за да лекува болните. Заради извоювания огромен авторитет, слава и популярност сред обикновените хора, той си спечелил много врагове и омраза. Особено силна била омразата на градския управител Всъщност голямата и неподкупна вяра на Панталеймон в Христос и.неговото учение станала причина да бъде подложен
на страшни изпитания.
Много български християнски църкви и манастири носят името на св. Пантелеймон. Днес Светецът е патронен празник на много български болници, медицински центрове и лаборатории...”
споделено от интернет

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?