Следвайте ни

Карловци почетоха жертвите на Страшното: Турските орди избиват 800 жители през 1877-а

viber icon

Карлово почете днес жертвите на Страшното, най-мрачното време в историята на града, през което са избити над 800 мирни жители, основно мъже. Периодът обхвата шест месеца  от януари до юли 1877 година, когато в освободения от турското робство град се завръщат редовна турска войска и башибозук и подлагат на нечувана жестокост Карлово и цялата Стремска долина.

Унищожен е цветът на Карлово – обесени, заклани и убити са учители, търговци, свещеници.

От тогава костите на стотици карловци лежат в двора на църквата „Свети Николай“ - част от хората са избити докато търсели спасение зад дебелите стени на храма. Башибозушките орди раздрали с ятаганите си  лика и изболи очите на света Богородица от най-голямата икона в църквата.

На 20 юли, един от най-черните дни на Страшното, е назован централния площад в Карлово.

През 1992-93 година, по инициатива на тогавашния  кмет на Карлово инж. Христо Войняговски в двора на църквата „Свети Николай“, където лежат костите на невинните жертви, бе издигнат скромен паметник с християнски кръст върху фундамента.

Всяка година на тази дата карловци почитат жертвите на Страшното със заупокойна молитва и полагане на цветя на паметника.

Да се поклонят пред паметта на своите предци дойдоха заместник-кметовете  Антон Минев, Николай Цветков и Стойо Карагенски, секретарят на общината Стефан Стефанов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, общински съветници, граждани.

Директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова припомни най-трагичните  дни  в историята на Карлово.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?