Следвайте ни

Карловци почетоха жертвите на Страшното: Турските орди избиват 800 жители през 1877-а

viber icon

Карлово почете днес жертвите на Страшното, най-мрачното време в историята на града, през което са избити над 800 мирни жители, основно мъже. Периодът обхвата шест месеца  от януари до юли 1877 година, когато в освободения от турското робство град се завръщат редовна турска войска и башибозук и подлагат на нечувана жестокост Карлово и цялата Стремска долина.

Унищожен е цветът на Карлово – обесени, заклани и убити са учители, търговци, свещеници.

От тогава костите на стотици карловци лежат в двора на църквата „Свети Николай“ - част от хората са избити докато търсели спасение зад дебелите стени на храма. Башибозушките орди раздрали с ятаганите си  лика и изболи очите на света Богородица от най-голямата икона в църквата.

На 20 юли, един от най-черните дни на Страшното, е назован централния площад в Карлово.

През 1992-93 година, по инициатива на тогавашния  кмет на Карлово инж. Христо Войняговски в двора на църквата „Свети Николай“, където лежат костите на невинните жертви, бе издигнат скромен паметник с християнски кръст върху фундамента.

Всяка година на тази дата карловци почитат жертвите на Страшното със заупокойна молитва и полагане на цветя на паметника.

Да се поклонят пред паметта на своите предци дойдоха заместник-кметовете  Антон Минев, Николай Цветков и Стойо Карагенски, секретарят на общината Стефан Стефанов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, общински съветници, граждани.

Директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова припомни най-трагичните  дни  в историята на Карлово.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?