Следвайте ни

Карловци на митинг пред фабрика "Евлоги Георгиев"

viber icon

Карловци подготвят проява по повод 130 години от основаването на фабриката за вълнен текстил „Евлоги Георгиев“. Инициативен комитет вече покани гражданите, които искат да отбележат събитието, да се съберат в събота, 13 февруари пред емблематичната сграда. Проявата е организирана от фондация „Евлоги Георгиев“ с председател Христо Тучев, медиен експерт, който живее и работи в София.

Фабриката е построена от най-големия български дарител Евлоги Георгиев в полза на родния му град. Надпис с този текст и досега е запазен на фронтона на сградата. Волята на дарителя е да осигури работа на жителите на града, а с печалбата от стопанската дейност да се издържа болницата в Карлово и да се подпомага едно училище.

През социалистическият период фабриката става част от текстилното предприятие „Теодоси Марков“ , след 1990 г. преименувано на „Карловска коприна“. Няколко години след масовата приватизация през 2001-2003 година „Карловска коприна“ става частна собственост на голям холдинг, управляван от Димитър Тадаръков, а по-късно на фирма на Димо Тадаръков.

Междувременно община Карлово води серия съдебни дела да си върне дарението, завещано на града. Въпреки безспорните доказателства обаче съдът не възстанови собствеността на Карлово.

Както „Марица“ многократно алармира сградата не се използва повече от 15 години. Строена да оцелее столетия, тя все още пази част от своето достолепие, но е сериозно пострадала от безхаберието, на което е оставена.

В края на декември 2020 година карловецът Атанас Чернооков поде поредната кампания за връщането на фабрика „Евлоги Георгиев“ на града. Преди броени дни приключи подписка, в която 2017 граждани настояват сградата да се върне на изконния и собственик. Подписката, адресирана и до премиера Бойко Борисов,  бе връчена на областния управител на Пловдивска област Дани Каназирева.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Юлия

Юлия

10.02.2021 | 18:24

Много жалко. Уникална сграда. Аз съм от Пловдив и често идвам до водопада и най-вече заради тази фабрика, нищо, че е в окаяно състояние.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?