1553

Каракачани извиха красиви хора на традиционен събор в Сопот СНИМКИ

Традиционен събор на каракачанските се проведе днес в Сопот. Проявата е израз на съхранените обичаи, предавани от поколение на поколение, както  и на толерантността между етносите в Подбалкана.

Съборът се провежда винаги в последната неделя на месец май и започва с водосвет за здраве и благополучие. Тази година той бе отслужен от архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров и местни свещеници.

Част от участниците в събора дойдоха с автентични каракачански носии, които се пазят и предават от баби и дядовци на внуци. Те извиха традиционните за етноса хора и показаха, че освен характерните предприемчивост и трудолюбие притежават усет към красивото и танците. В празничната програма участваха и много деца, те също изиграха мъжки танц, научен от бащите и дедите си, а също и че пазят православната християнска вяра.

Да поздравят каракачаните дойдоха кметовете на Сопот и Карлово Деян Дойнов и Емил Кабаиванов, както и делегация от побратимената с Карлово гръцка община Катерини.

От самото начало на първия събор досега вашата традиционна проява, която се провежда в нашия град Сопот е  символ на толерантността и приятелството между различните етноси в нашето общество, заяви в приветствието си към каракачаните от Сопот и региона кметът Деян Дойнов.

Вие винаги сте били пример за нас с вашето трудолюбие, упоритост, честност и находчивост. Въпреки трудностите през годините, вие сте съхранили идентичността и традиции си, а те са част от богатството на културни традиции и обичаи, допълни Дойнов.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?