1939
Следвайте ни

Калоферка вкара мечка в логото на Балкана

Виктория Гаджева върти читалище, но има талант на дизайнер

viber icon

Виктория Гаджева от Калофер бе отличена с награда за нейния проект за графичен знак на Биосферен парк „Централен Балкан“. Както „Марица“ съобщи неотдавна, предложението на младата дама от града на Ботев в специалния конкурс на парковата дирекцията беше класирано на първо място. То спечели в конкуренция с още над 50 проекта на 27 творци от цялата страна. В края на миналата седмица Виктория  получи  награда от 800 лв. Премията бе  връчена от директора на Национален парк „Централен Балкан“ Цонка Христова.

Конкурсът за изработка на графичния знак бе осъществен като част от дейностите по проект „Създаване на цялостен бранд на Биосферен парк „Централен Балкан“.

 Колкото и неочаквано да изглежда, че точно проектът на Виктория става лого на парка, това става е случайно. Като председател на читалище „Христо Ботев“ в Калофер, но и талантлив дизайнер, тя постоянно подготвя графични изображения за заниманията и проявите, които се организират там. На нейните умения и на високите ѝ критерии, както и на сроковете, в които изработва проектите, винаги може да се разчита, казват в читалището.

А участието в конкурса за лого има своята симпатична история

„Моят най-добър приятел видя обявата за конкурса, препрати ми я и каза, че няма как да не опитам да създам лого за Биосферния парк - защото живея и работя в Калофер и защото обичам Балкана“, разказва Виктория.

Тя отделя доста време да  проучи  същността и ролята на биосферните паркове в Европа и по света. След с прочетеното и наученото първата ѝ асоциация, която се ражда за Централен Балкан е, че логото трябва да представя нагледно значението на три елемента - природата, хората и Балкана, а също и че те трябва да бъдат в хармония и  синхрон.

Виктория споделя, че по образование не е дизайнер, а инженер и педагог, но като председател на читалището в Калофер и като собственик на сайт често ѝ се налага да създава визуално съдържание. Има интереси в тази област и се старае да развива таланта си. И така създава отличения на първо място графичен знак.

Логото  изобразява мечката като символ на Национален парк „Централен Балкан“, планината - като основния елемент, неразривно свързан с населените места, и хората в тях - символ на симбиозата между човека и природата.

„Най-трудно за визуализиране бяха хората, тъй като те могат да се изобразят по много начини“, споделя още Виктория Гаджева. Тя обаче успяла да направи подходящо графично изображение.

Виктория смята, че все още сме далеч от постигането на истинска, пълноценна хармония между природата и човека. Но пък е оптимист. Ако бъдат вложени повече усилия и хората започнат да ценят повече природата, един ден несъмнено вероятно хармонията ще бъде постигната, убедена е тя.

За себе си казва, че обича да е сред величието на планината, а хижа "Рай" е любимото ѝ място на територията на Национален парк „Централен Балкан“.

„Обичам Балкана. Това е и една от причините да избера да живея в Калофер. Сутрин излизам на терасата и виждам връх Ботев. През деня, когато вървя по улиците, няколко пъти поглеждам към върха. И всеки път си казвам, че съм направила правилния избор като съм останала в Калофер“, споделя Виктория.

Емблемата на Биосферен парк “Централен Балкан“ има за цел да представи защитената територия като атрактивно място със запазена природа, култура и традиции, както и като добра среда за устойчиво социално-икономическо развитие.

Логото ще бъде използвано за отличаване на местни производители на храни и напитки, както и доставчици на туристически услуги в териториалния обхват на Биосферния парк.

„Трябва да работим в посока на това хората да останат в тези райони, да се развиват, но с внимание и грижа към природата“, убедена е тя.

Плете совалкова дантела, ходи по фестивали

Намирам някаква връзка между заниманията по графичен дизайн и калоферската дантела, споделя Виктория. Тя е предана освен на работата си с компютъра, а също и на местните традиции. Може да плете трудната совалкова дантела, с която се гордеят жените от градчето. Научила се да борави сръчно със совалките и карфиците в кръжока по  калоферска дантела към читалището.

Виктория харесва класическите модели на нейните предшественички. Любими са и аксесоарите за дрехи от финото плетиво - якички, маншети, деколтета. От моделите за интериор предпочита ефирните, защото са по-нежни.

Заедно с останалите млади дами от кръжока Виктория не пропуска  фестивалите по совалкова дантела у нас и в Европа. През 2019-а, последната година преди пандемията, плетачките участват в три форума. В Санкт Петербург се запознават с руските традиции и модели, а на конференцията, посветена на дантелата, те изнасят доклад за историята на плетивата в Калофер. Същата година Виктория и момичетата демонстрират плетивата си в Чехия  и Словакия. А в своя град тя с удоволствие показва как се плете калоферска дантела по време на празника на изящното ръкоделие, както и при всеки подходящ случай в Творческия център на калоферската дантела

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?