71
Следвайте ни

Калофер ври и кипи: Заприщиха вир за Мъжкото хоро утре, пристигна и проф. Рачев СНИМКИ

viber icon

Калофер ври и кипи в очакване на голямото Мъжко хоро на Богоявление. Градът гъмжи от посетители, а участниците започнаха подготовката за ритуала.

Двадесет млади мъже заприщиха днес следобед Тунджа. Във вира под Черковския мост, който ще се образува тази нощ,  утре свещеникът от местната църква ще хвърли кръста по време на Богоявленския водосвет. Ентусиастите, които направиха бента ще бъдат сред  първите в прочутото Мъжко хоро. Част от тях  ще участват в ритуала за първи път и нямат търпение да нагазят в реката под звуците на тъпани и гайди. Мнозина  са гайдари и ще свирят заедно с по-възрастните музиканти любимите калоферски песни.

Изграждането на бент в Тунджа преди Йордановден се превърна в част от Богоявления ритуал. Кметът на Калофер Румен Стоянов сложи началото преди 20-тина години и оттогава  всяка година на 5 януари мъжете се събират да почистят коритото и да поставят големи колове и прегради, с които да заприщят реката.

В късния следобед днес освен участниците в направата на бента дойдоха и някои от гостите на Калофер, които са наели стаи в града и  региона специално, за да видят Мъжкото хоро. Сред тях бе  и климатологът проф. Георги Рачев. Той обаче не обели и дума за времето утре.

Утре Мъжкото хоро ще започне в 8.00 часа. Участниците ще тръгнат от църквата „Свети Архангел Михаил“ и къщите край реката.  Ритуалът ще бъде изпълнен най-напред от мъже, младежи и деца от Калофер.

Когато бъде уловен кръстът и предаден на най-малкия участник, мъжете ще излязат от водата и едва тогава гостите ще могат да влязат в Тунджа и изиграят свое хоро. Към това призовават местните години наред, а кметът Румен Стоянов  е уверен, че това изискване ще бъде спазено.

Нямаме търпение да видим този красив ритуал,  заявиха вчера наблюдатели на изграждането на бента.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?