Следвайте ни

Калофер остана без средно училище

viber icon

Средното училище в Калофер става отново основно, това реши Карловският общински съвет. Кметът на общината трябва да направи писмено предложение за преобразуването на СУ “Христо Ботев“ в основно. 

Училище „Христо Ботев“ бе обявено за средно след настояване на местната общност с желанието в града да останат да учат както децата от Калофер, така и да бъдат привлечени ученици от други населени места.  Очакванията бяха това да допринесе за съживяването на градчето и задържането на млади хора. Това обаче не случи.

Училището просъществува формално като средно само две години – от 2017 до края на учебната 2020 година. 

 През това време обаче броят учениците в него постоянно намаляваше.  В паралелките от първи до седми клас  учат  между 11 и 22-ма ученици.

В училището не бе сформирана нито една паралелка от горен  курс, а по данни, изнесени на заседанието на Общинския съвет, от учебната 2013/2014 година досега в училището не е сформирана дори нито една паралелка осми клас. След завършването на седми клас учениците от Калофер се насочват към средни училище в Карлово и по-големите градове на страната.

Като сграден фонд училището има капацитет за реализиране на средно образование, но малкият брой на учениците, ниската пълняемост на паралелките и заниженият интерес са сред  причините то да остане основно училище.

Населението на Калофер също намалява. През последните 15-тина години неговите жители са станали с  1000 по-малко. Сега градчето наброява около 2900 жители.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?