2374
Следвайте ни

Калофер и Карлово честваха 174 години от рождението на Христо Ботев СНИМКИ

viber icon

Стотици граждани на Калофер и хор от цялата страна  се включиха в честването на 174 години от рождението на Христо Ботев. Днес преди обед в родния град на гениалния поет и революционер  се състоя тържествена церемония. С военен ритуал почетна рота на 61-ва Стрямска бригада изнесе знамето на Ботевата чета. По време на цялото честване военнослужещите държаха в ръцете си светинята, която се пази в националния музей „Христо Ботев“ в Калофер.

Традиционният митинг, посветен на рождението на Христо Ботев, бе открит от кмета на Калофер Румен Стоянов. Той припомни думите на Захари Стоянов, че не е случаен фактът, че именно Калофер, процъфтяващ възрожденски град, е дал на България гениалния поет  и революционен.

Слово за Ботев произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. „Днес по-важно от всякога е не самолюбието, а битката и борбата за достоен живот, за скъсване  на оковите на бедността, за това да бъде изградена, просперираща и силна България”, заяви Йотова.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада положиха пред паметника на Христо Ботев в едноименния мемориален комплекс гирлянд на славата. Бяха поднесени венци от президента на Република България, от председателя на Народното събрание, от министър-председателя и от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

По-рано сутринта 174 години от рождението на Христо Ботев бе чествано и в Карлово. В дома на Ботевия баща даскал Ботьо Петков, който е карловец, се състоя кратка церемония. Слово за възрожденския учител и голям деятел на просветата произнесе директорът на Историческия музей Мария Деянова. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова, както граждани, положиха цветя на паметната плоча в родната къща на даскал Ботьо Петков.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?