2374

Кабаиванов към министъра на земеделието: Спешно да се разчисти земната маса, надвиснала над реките  в Богдан и Каравелово

 Министерството на земеделието и горите да осигури техника и организация  и започне  разчистване на земната маса над селата Богдан и Каравелово, довлечена от наводнението на 2 септември. Това поиска току-що кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в телефонен разговор със служебния министър Явор Гечев. Огромното количество пръст и пясък е на територията на държавното горско стопанство, чийто принципал е  МЗХГ.

В Средна гора край реките, които преминават през Богдан и Каравелово, има милиони кубически метри земна маса, свлечена от проливните дъждове, които наводниха шест карловски села на 2 септември. От тогава досега при всеки дъжд тази земна маса влиза в Татлъ дере в Каравелово и в Селската река в Богдан.

Само за две седмици пясък и пръст запълниха прочистените речни корита. По цялото поречие през селата насипите в коритата са над метра. Това създаде опасност от нови наводнение и кметът на Карлово обяви вчера частично бедствено положение.

Тази нощ десетки семейства от Богдан и Каравелово прекараха без сън в тревога от нов потоп. Таня от Каравелово и детето и се преместиха да пренощуват у сестра и, за да избегнат евентуално ново наводнение на дома им. Живеещ близо до реката мъж ходил няколко пъти да наблюдава нивото на водата, за да предприеме бързи мерки. В местното читалище още снощи укрепиха вратите и прозорците, за да не напълнят помещенията отново с вода, тиня  и кал.

Служебният министър на земеделието, горите и храните Явор Гечев е поел ангажимент земната маса в Средна гора край реките да бъде разчистена, за да не задръства реките и не създава опасност от нов потоп.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?