49
Следвайте ни

Кабаиванов иска проверка на ремонта на фабрика „Евлоги Георгиев“

viber icon

Община Карлово иска проверка на реставрационните и ремонтните работи по покрива на фабрика „Евлоги Георгиев“, срокът за тяхното изпълнение приключва след броени дни. Още в началото на ноември ще поискам от Инспектората на Министерството на културата да извърши проверка и ще настоявам докрай да бъде изпълнена моята заповед за проектни, укрепителни ремонтни работи по обекта, заяви пред „Марица“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. За тяхното изпълнение има наложена и принудителна административна мярка на собственика.

Бившата вълненотекстилна фабрика на Карлово е най-голямото и най-ценно дарение на Евлоги Георгиев на родния му град, както и сред най-големите му дарения към отечеството му. От края на 90-те години обаче фабриката е частна собственост и оставена без обгрижване , тя започна да се руши. След пролетните дъждове тази година  покривът не издържа и рухна. Министерството на културата издаде принудителна административна мярка към собствениците за реставрация на покрива. 

Всъщност заповед за реставрация и консервация за покрива на емблематичната сграда бе издадена още през 2015 г. от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов. Собственикът обаче я обжалва в продължение на три години, загуби делото и не предприе действия за ремонт и съхраняване на обекта.

От няколко дни има известно оживление в района на фабрика, работи се покрива, но достъпът до обекта, който е частна собственост,  е ограничен. В същото време жители на града отново алармират за лошото състояние на сградата. Есенните дъждове дойдоха, в продължение на десет дни водата  се изливаше върху срутения на покрив на сградата, с тревога за културното наследство коментират карловци. Ако тези есен покривът не бъде затворен ще започне да се разрушава и самата сграда, предупреждават родолюбци.

След издаването на принудителната административна мярка от министъра на културата собственикът на фабрика „Евлоги Георгиев“ направи проект за ремонтните и реставрационните дейности. Очаквам  срокът за неговото изпълнение да приключи и ще поискам Инспекторатът на Министерството на културата да извърши проверка как е изпълнен, ще настоявам дейностите да бъдат изпълнени качествено, коментира още Кабаиванов. 

Той допълни, че очаква в най-скоро време фабрика „Евлоги Георгиев“ и вилата, изградена едновременно с индустриалния обект за жилище на неговия управител, да бъдат обявени от Министерството на културата за паметник на културата от национално значение. Това категорично ще изисква съхранението на тези обекти и тяхната реставрация и консервация.  Според Кабаиванов не са изчерпани възможностите Карлово да си върне ценното дарение, но това в никакъв случай няма да стане като общината купи  имота от сегашните му собственици. Фабриката и целият индустриално-архитектурен ансамбъл са дарени на гражданите на Карлово от Евлоги Георгиев за вечни времена, те принадлежат на Карлово и е недопустимо някой да иска да ги продаде отново на града, отсече Кабаиванов.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

по-точно

по-точно

26.10.2021 | 18:26

Пишете всичко! За скандалния собственик на фабриката - псевдо-профвсора Димитър Тадаръков, пръв приятел на Доган и стара маша на ДПС. В главата на този човек никога не е имало място за обществено благо, а само за лична изгода. Срам и позор!

Отговори
4 0
Боян

Боян

26.10.2021 | 18:10

Тютюневият град отдавна да е спасен …

Отговори
5 0
Жана

Жана

26.10.2021 | 17:47

Да беше и Зико като кабата …

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?