2374

Жители на потопеното Каравелово: Край на сечта! Преграждаме пътя на всеки камион с дърва

Жители на пострадалите при потопа в Карловско села са готови да преградят с жива верига пътя на камионите с дървен материал, когато те тръгнат отново. "Не ни интересува какво ще установи тази проверка на министерствата за сечта, видяхме какво ни сполетя", коментираха хора от наводненото Каравелово. 

"И ние ще участваме в живата верига, защото тази сеч, извършвана години наред, трябва да спре. Не знаем дали е законна, или незаконна, но едно е ясно, че е прекомерна", коментира пред "Марица"  Радослав Кисьовски. Със сина си Димитър, който е ветеринар, и съпругата си Тинка те разчистваха вчера стопанската постройка и дома си от калта. Във фаталния петък у дома били Радослав и Димитър.

"Първо забелязахме как в двора ни се образува езеро, тръгнахме да пробиваме дупка в дувара, за да дадем път на водата да се оттича. Само след няколко минути вече бяхме във вода до гърдите, а баща ми се оказа заклещен в една от стаите на първия етаж", разказа Димитър. Той тръгнал да вади баща си, но стаята била пълна с вода и не успял да отвори вратата. 

"Приливната вълна свърши всичко, отвори я от раз, като връхлетя, и така се спасих от удавяне", връща лентата за преживения кошмар Радослав. Двамата със сина си изкарали нощта, без да мигнат, на горния етаж на къщата. 

"От терасата гледахме как водата минаваше през двора ни и не можехме нищо да направим, течеше като Дунава", описва кошмара Димитър. Майка му Тинка се наложило да пренощува при съседи от селото, тъй като не можела да стигне до къщата.

От цялото стопанство с 30 зайци и кокошки баща и син успели да спасят по две от всеки вид. 

"Качвахме ги на тавана и горе стана като Ноев ковчег 

Спасих двете кучета, като ги отвързах, щяха да се удавят", спомня си с ужас Димитър.

Баща му е убеден, че потопът е заради сечта, извършвана години наред в гората над главите им. "Всеки ден по два огромни тира с дърва слизаха. Ние не можем да пипнем суха пръчка, продават ни ги по 130 лв. кубика, а те с тонове режеха и сваляха години", гневи се Радослав.   

Вчера семейството разказа, че е загубило всичко, градено години наред. Не вярва, че ще може да възстанови напълно дома си, дори и с финансова помощ от държавата. "Какво да купиш по-напред с 370 лева, както се чува, че ще дават. Един матрак е по-скъп, да не говорим за пералня. А синът ми изгуби при наводнението всички лекарства и инструменти, с които лекуваше животните", отчаян е Радослав. Семейството му е принудено да ходи при приятели и колеги да се къпе и пере. Всичко в техния имот е затлачено от тинята - водопроводи, канализации, дори тоалетните.   

"Добре че има доброволци, по-добри са от държавата", коментира Тинка 

Докато разговаряме, при тях пристига група млади момичета, въоръжени с кофи и лопати, да питат дали имат нужда от помощ. "Ние успяхме да поизчистим, помогнете на съседите", обяснява Тинка на момичетата и благодари за предложената помощ. 

"Добре че са доброволците, в Деня на Съединението тук беше истинско обединение", разказва Димитър. И обяснява, че пристигали хора от София, Перник, Стара Загора и цяла България, запрятали ръкави и се захващали да разчистват. 

Вчера на терен бяха и военните, които помагаха на хората от селото. Мъже и жени в униформи изнасяха кофи с кал, дънери и коренища от къщите. Всеки се опитваше да почисти калта от помещенията и да отлепи наносите от стените на дома си отвън, за да съхнат. Техника на "Автомагистрали" пък се бореше с разчистването на коренищата, довлечени от приливната вълна. Улиците в засегнатата от потопа част на селото приличаха на реки, огради между къщите няма, защото са заличени от стихията. Оказа се, че едно от нещата от първа необходимост са химическите тоалетни, тъй като канализацията и водопроводите са затлачени с наноси.

Пенка и Валентин: Хвърлените клони са образували бент в Татлъ дере

"Валеше, а в реката нямаше вода. При следващия дъжд обаче дойде изведнъж огромна приливна вълна. Според нас горе е имало бент, който се е отприщил изведнъж от насъбралата се вода." Това предполагат Пенка Колева и съпругът ѝ Валентин от Каравелово като причина за последното наводнение. Те предполагат, че фирмите, които секат, са оставяли в деретата непотребните вършини от отсеченото и са отнасяли само големите трупи. Така се е образувала тапа. Иначе местните хора нямат друго обяснение как при първия валеж местната река Татлъ дере не е имала вода, а след това е дошъл потопът.

"Вижте камарите, довлечени от водата в селото. Те са коренища и точно тези клони и върхове на дърветата, които са непотребни", обясняват Пенка и Валентин. И допълват, че всеки ден от гората над селото слизали огромни натоварени тирове. "Дори и аз съм купувала. Поръчваш колкото ти трябват, и те отиват, насичат ги и ти ги носят", признава Пенка. 

С помощта на военни от Казанлък и на колежки от ВМЗ Пенка и съпругът ѝ разчистваха около къщата вчера. Цялата им покъщнина е била потопена. Семейството нощува при сестра ѝ в Сопот, но се надяват да се намери свободна стая в общежитието на ВМЗ, за да се пренесат там, тъй като възстановяването на дома им ще им отнеме време. "Ако няма място в общежитието, ще трябва да излезем под наем", разказа жената.

Министър Гечев: Във водосбора на селата няма да се  сече

Спираме сечите във водосбора на селата, за да спрат каквито и да са спекулации с наводненията. Това увери вчера служебният министър на земеделието Явор Гечев, който участва в проверка на сечищата на около 15 км от село Каравелово в планината. В нея се включиха и представители на МЗ, полицията, Басейнова дирекция, РИОСВ, кметове на населени места, местни жители и медии.

В хода на проверката се обходи дерето на река Татлъ дере и бе установено, че на много места са се образували бентове заради паднали дървета, които според министър Гечев в деня на пороя са се скъсали и са повлекли дървесна маса, пясък и тиня към селата.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Резачките

Резачките

09.09.2022 | 20:24

Вдигнете се като чуете резачките, а не натовареният камион да спирате!

Отговори
4 0
tozi koito se4e

tozi koito se4e

09.09.2022 | 11:02

imena, adresi, deca, jeni i da se besi na plo6tada. dokato ne go ubiete 6te produljavat

Отговори
1 0
горски

горски

09.09.2022 | 10:57

всеки по-умен от д*бил знае, че залесените земи са защитени от ерозия, свличане, пропадане и съответно са ефективна защита срещу водни бедствия за населените места в района им , режете още...

Отговори
12 0
Наташа Манева

Наташа Манева

09.09.2022 | 10:20

Наташка, невероятен кадър е този с розите. Сякаш в една снимка си събрала противопоставянето скръб и радост, живот и смърт, днес и утре...За мен тази снимка иде да покаже, че винаги има надежда, че винаги има утре, че човек не трябва да се предава...Много жалко за всички онези, които загубиха домовете и "животите" си (защото, когато видиш всичко, за което си се борил един живот потънало в кал, си загубил "живота си") и за пореден път се доказа, че беззаконието или неспазването на законите води до това! Незаконна сеч, търговия на дребно, която излиза скъпо, непочистени корита, изхвърлени отпадъци не на определените места = КАТАСТРОФА!

Отговори
14 0
Познах

Познах

09.09.2022 | 09:41

още в първия ден на трагедията написах коментар, че склоновете над селата най-вероятно са изсечени и никаква Стряма не е виновна и познах....ама всичко у нас е след дъжд качулка...от 15 г. където и да съм пътувала из планините старите хора разказват как изсичат горите около селата им и плачат...много е поучително да си приказваш с местните, много се научава от тях...

Отговори
14 0
Живот

Живот

09.09.2022 | 09:34

Когато става въпрос за хора тук въобще не трябва да се говори законна или незаконна е сечта, и въобще цялата дейност на горското е ненужна на никой, парите от дървата си ги изяждат самите те даколкото се разбира, те не развиват никаква друга дейност освен да дават дукументи за оголване на балканите, пълна безмислица под крилота на държавата

Отговори
9 0
Какво говорим?

Какво говорим?

09.09.2022 | 08:15

Вчера дори при обхода на гората сами си признаха,че имало “удобрена”санитарна сеч на 75% от горския масив??!!Тия добре ли са?!Каква вода да се задържи,унищожили са склона.

Отговори
21 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?