3906

Жители на Долна Махала: Кампанията за почистване на Стряма е най-хубавото нещо от последните години СНИМКИ

Над двадесет души - младежи, деца и възрастни се включиха днес в кампанията за почистване на бреговете на Стряма в Долна Махала. Събра ги призивът на кмета на община Калояново Младен Кичев, отправен в Световния ден на реките, да почистят бреговете на местните реки от отпадъци. Стряма минава съвсем близо до селото, а както на всяко подобно място, и там има достатъчно боклуци.

Ентусиазмът е очевиден, а кметът на селото Михаил Георгиев веднага снабдява групата с найлонови чували и ръкавици. 

Това е най-хубавото нещо, което сме правили през последните години, категорични са участниците в акцията. Щеше да е още по-хубаво, ако бяха дошли повече хора, смятат те.

Теодор Йовчев /17/, Анна Иванова /15/ и Гергана Георгиева /14/ пристигат първи на сборния пункт под моста на реката. И тримата са от селото, но преди години семействата им се преместили в Пловдив. Идват си в края на седмицата и всяка ваканция прекарват в Долна Махала.

Много обичам селото, затова искам да бъда полезен то да става по-красиво и чисто, с нетърпение споделя Теодор. Не одобрява пластмасовите бутилки и гумените отпадъци по брега на реката. Анна и Гергана потвърждават, че Стряма е реката на тяхното детството и искат тя да бъде чиста и красива.

13-годишният Недялко и 12-годишният Радостин пълнят заедно чувал от отпадъци. Направо са потресени от изгнилия дюшек, изхвърлен на няколко метра от брега. Затова бързо прибират разпадналата се до прах материя в чувала. 

 

Служителят в ЖП-секцията на гара Долна Махала Ботьо Ботев е критичен относно картината по бреговете на реките. По време на наводнението в Каравелово Стряма довлече насам много отпадъци – водата ги бе събирала по целия си път, припомня той. Заедно с огромното количество дървесина, дойдоха и кубици битови отпадъци. Част от тях идват от Горна Махала, където има голямо нерегламентирано сметище, обяснява той. 

Теодора Георгиева, чиято къща е на около 20-тина метра от реката се включва в акцията с двете си момчета, които са 5 и 8-годишни и със съпруга си Мемо. По поляната между къщата и реката те събират цял чувал пластмасови бутилки и хартии.

Кметът Михаил Георгиев също пълни чувал с отпадъци и в същото време следи дали всичко е наред – хората да има чували и ръкавици и да са на  безопасно разстояние от брега. Той попада на счупена въдица, изоставена на брега и отбелязва, че любители на риболов по Стряма има по всяко време на година, а стрямската риба е много вкусна. Но за я има, реката трябва да е чиста.

Осигурен е специализиран автомобил, който да изводи чувалите с отпадъци до сметището в Карлово, обясни кметът на Долна Махала Михаил Георгиев. 

Инициативата за почистване на районите около реките и на цялата територията на община Калояново е дългосрочна, заяви пред „Марица“ кметът на общината Младен Кичев. 

Миналия ден той и служители на администрацията изнесоха от бреговете на река Пикла край Калояново четири ремаркета боклуци. Смятам, че е редно лично да дам пример, че трябва да пазим земята чиста и благодаря на всички, които се включиха, каза Младен Кичев. 

Днес жители общината продължиха да чистят бреговете на река Пикла в селата Дуванлий и Житница и река Стряма в Ръжево Конаре.

Снимки: Цветана Георгиева

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
ДА БЕ ДА

ДА БЕ ДА

16.03.2024 | 21:48

Река Стряма е вижте май месец при село Черноземен, когато от розоварната започнат да пускат мръсотията. Реката става черна, плуват нещо като микро парцалчета, видимостта във водата е под 1 педя. На 200 м. над въженият мост се влива в реката една тръба от розоварната. Над тръбата реката е бистра и красива, а под нея става черна и мътна. Подавал съм сигнали на зелен телефон и РИОСВ, но всяка година по време на розобера, когато работи фабриката положението е същото.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?