71

Жътварки на лавандула посрещат туристи в сините полета край Карлово

Карлово ще чества лавандулата - синьото цвете, с аромат, който спира дъха и носи много ползи за здравето. Празникът е традиционен и се провежда в началото на лавандуловата жътва, месец след като Розовата долина почита тържествено маслодайната роза.

Празникът на лавандулата е идната събота, на 29-ти юни.  Той започва в лавандуловите полета край Карлово и  се пренася на площад "20 юли" и в Бухаловия хан, където ще  бъде отбелязан и Еньовден - денят на билките и лечебните растения. Също в Бухаловия хан ще се почете и жътвата на пшеницата с изложба на обредни хлябове.

Още в 10.00 часа на площад “20 юли“ ще започне фолклорна програма с участието на самодейни състави от Община Карлово.

В същото време около площада ще бъде уреден базар “Алея на лавандулата”, в парка зад библиотеката ще бъде подредена изложба на детски рисунки. Там ще бъде отворена и Работилница “Българските занаяти”

Точно в 11.00 часа в Бухаловия хан Феята на лавандулата ще приветства жителите и гостите на Карлово, в двора ще започне изваряване на лавандулов цвят и добиване на лавандулово масло.

Самодивски танци и ритуал Еньова буля ще пренесат посетителите в магическия свят горските създания и билките.

По същото време в двора на Историческия музей също ще има демонстрация на изваряване на лавандула и дегустация на продукти с и от лавандула. Там посетителите ще могат да наблюдават и автентично плетене на гайтани.

Вечерта от 19.30 часа на сцената на Лятното кино ще започне празничен концерт на вокална формация “Карловойс”, Рок групите “Angels”, “The Newbies” и “Кристални души”

В деня на празника къщите от Комплекс „Старинно Карлово“ предлагат работилнички по грънчарство, сапунчета и свещи, плъстене на вълна, отпечатване на свидетелство на старинна преса с восъчен печат, обличане с народна носия.– Чаша ароматно кафе със сладко от смокини  ще ободряват посетителите.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 3 оценки
3/5 от 3 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?