Следвайте ни

Известни музиканти от Франция подариха концерт на карловци

viber icon

Музиканти от Франция подариха концерт на карловци, известното дуо „Романо-Марков“ пристигна в града под Балкана по покана на Ротари-Карлово и остана  през целия уикенд.

В петък вечер Паскал Романо и Илиян Марков излязоха на сцената в зрителната зала в читалище „Васил Левски“. Концертът бе под мотото „100 години от рождението на Астор Пиацола“. Произведенията на аржентинския композитор, чийто любим инструмент е  банданеонът, са в репертоара на дуото. "Романо-Марков"  изпълниха два цикъла на Пиацола -„История на тангото“ и „Годишни времена“, а след това и „Испанска рапсодия“ на Равел.  

Това гостуване в Карлово е непосредствено след концерта на дуото  във Варна. Музикантите вече записаха цялата си програма във Варна и Карлово в студио, техният CD ще излезе в началото на ноември и ще  се разпространява както в България и Франция, така и по света.

Илиян Марков е от Варна, учил пиано в Софийската консерватория, а в края на 90-те години заминал за Париж и там направил кариера. Той е преподавател по пиано в консерваторията във Версай. Паскал Романо  също е преподавател в консерваторията във Версай и директор на консерваторията в  град Плезир близо до Версай.

Поканата към Илиян Марков и Паскал Романо отправиха д-р Антонина Дончева и съпругът и д-р Иван Дончев след случайна среща във Варна - родният град на известната в региона стоматоложка и на българския музикант. Само след няколкоминутен разговор се родила идеята Илиян Марков и неговият професионален партньор да гостуват в Карлово.

Показахме им още Сопот, лифта към билото на Балкана, гледките към Стремската долина, музикантите бяха очаровани от природата в тази част на България, сподели пред „Марица“  д-р Антоанета Дончева. 

А Паскал Романо и Илиян Марков бяха впечатлени  от сградата на карловското читалище, от летния театър и от възможностите за културен живот, но най-вече от голямата зрителна зала, в която бе техния концерт. Преди да застанат зад пианото двамата изпробвали няколко инструмента и огледали внимателно салона.  Чудесно съчетание на  архитектура и акустика, споделиха те,  възхитени от  интериорните решения като паното от дърворезба, което всъщност е акустично домино. Били сме в много красиви зали, но в тази съчетанието на архитектурата с акустичните решения е отлично, това не се среща  често. С удоволствие бихме свирили отново тук, казаха двамата музиканти.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?