Следвайте ни

Известна лекарка от Карлово напуска болницата: Тук бюрокрацията е по-важна от човека

viber icon

Най-опитният и авторитетен лекар по инфекциозни болести, началник на отделението  в МБАЛ-Карлово хвърли оставка  след месеци на изтощителна работа в разширеното ковид отделение. Д-р Анета Милушева, чиито професионализъм и отдаденост, човечност и етичност познава всеки, който дори за кратко е имал досег до нея, си тръгва разочарована след 36 години на пълна отдаденост на работата и на пациентите. По време на втората вълна на епидемията през ноември 2020 година тя и малкият и екип работиха денонощно, до пълно изтощение, но не оставиха без грижа, лечение и подкрепа нито един болен, независимо дали се лекува в болницата или вкъщи. На тръгване от МБАЛ - Карлово д-р Милушева публикува в профила си във ФБ своята изповед. Ето я, без редакторска намеса:

"Работя в болницата в Карлово от 1985 година. Тридесет и шест години. Приемам работата си като мисия и я харесвам най-вече заради удовлетворението да виждам оздравяването на болните. Безценно е да чуеш „Благодаря, Господ здраве да ви дава!“. Винаги съм си пожелавала да мога да помагам на хората и то се сбъдваше. В старата сграда, в скромното ни отделение с мизерните условия, с пренебрежителното отношение на управителя на болницата и демотивиращите заплати, но с екипа ми, на когото разчитах. До ноември 2020...
От началото на ковид епидемията до ноември се справяхме. Успявахме някак, въпреки че върху нас падаше грижата за всички случаи – лежащо болни, амбулаторни, тестове, хора със съмнителни симптоми, всеки с температура. Денонощен стрес и тичане. Работеше се на предела на силите – психически и физически. Нямахме нужната подкрепа. Напротив. Чухме не само упреци за „хаоса“, но и намеци за злоупотреба с използваните медицински защитни облекла, в които буквално живеехме ден и нощ.
В момента, в който вече изнемогвахме и имахме най-голяма нужда от помощ, управителят издаде заповед за разкриване на нови легла (41+6 интензивни) и преместването на всички болни от дотогава отделеното Инфекциозно отделение в централната сграда на болницата.
За мен, като лекар и специалист по инфекциозни болести, това беше грешно и опасно за болните решение и изразих ясно и категорично мнението си. Въпреки това заповедта се задейства. 
В средата на ноември се разболях и се оказах с положителен PCR тест. След не леко боледуване вкъщи, се върнах и бях посрещната с грозни думи и омаловажаване на работата ми, заклеймяване на личния ми подход към всеки болен. Оказа се, че бюрокрацията е по-важна от човека и внимателното следене на всеки пациент е работа „без план“. 
Тоталната липса на човечност се прояви в подмятането, че аз и колегата ми доброволец сме планирали разболяването си! 
И така, Инфекциозно отделение - Карлово вече е празно. Необитаемо и заключено от 12.11.20. Сестрите напуснаха, екипът ми, граден дълги години, се разпадна. Не заради епидемията. Заради отношението. Липсата на уважение и зачитане. Неглежирането на цялотната дейност на отделението и неуважение към труда ни.
 И ако човечността на едно общество се познава по отношението му към най-слабите и неоправданите, то е показателно, че в последните години допълнителните дни платен годишен отпуск на санитарките бяха напълно отнети, въпреки тежкия им и неблагодарен труд, въпреки рапортите ми. Тези честни и работливи жени бяха ощетени и при единственото раздаване на допълнителни стимули за работа с ковид-болни през ноември, когато не получиха нито лев от управата на болницата. Това противоречи на разбиранията и принципите ми, и не мога да го подкрепям по никакъв начин. 
Тръгвам си от нашата болница с огорчение, но и с чиста съвест. Каквото ми беше по силите – направих го. Не отказах помощ на никой нуждаещ се. Уважавах труда на колегите и на подчинените си. Отстоявах достойнството на екипа си. 
Благодарна съм на чудесните хора, с които работих през всичките тези години. Благодарна съм на пациентите, които с доверие се лекуваха при нас. Благодарна съм на доброволците, без които нямаше да се справим и на дарителите, които ни подкрепиха.
Ще продължа да съм полезна на хората, на друго място и по друг начин -  такъв, който отговаря на вярата ми в доброто, справедливостта и ценността на всеки човек".

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Мария Кирилова

Мария Кирилова

07.02.2021 | 19:28

Адмирации,д-р Милушева ! Бъдете жива и здрава !

Отговори
2 0
Надежда

Надежда

07.02.2021 | 14:14

Най-после открих един хуманен некорумпиран български лекар, който не напразно е дал клетва. Жалко, че точно такива са изхвърляни, защото вместо да сервилничат пред некадърни политически издигнати началници, си гледат работата.

Отговори
5 0
Лалка

Лалка

06.02.2021 | 22:24

А сега ,защо ще ремонтират "инфекциозно отделение",къде ще отидат парите ,който казаха ,че се отпускат за подобряване на условията и има ли смисъл като няма лекари и медицински сестри .Сигурно при парите от другите ремонти . Защо и кой остави този директор - общински съвет ,г-жа Каназирева. Д-р Милушева и нейния малък екип , винаги ще са номер едно ,но за жалост ще са на друго място и пак ще помагат на хората ,защото за тях това е призвание. Успех и бъдете жива и здрава!

Отговори
10 0
Батко

Батко

06.02.2021 | 19:28

Е то е ясно, че директорът краде!

Отговори
10 1
Виолета Павлова

Виолета Павлова

06.02.2021 | 19:16

Жалко! Явно онези " медицински "специалисти горе не са чели "Приказка за стълбата"!В тази държава колкото си по - отговорен - толкова повече си непотребен.Простотията извира отвсякъде!

Отговори
19 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай