1553
Следвайте ни

Изложбата "Златният трън" разказва за розата

viber icon

„Златният трън“  на Клисура обикаля страната. Мобилната изложба на Историческия музей във възрожденското градче предизвиква  голям интерес, особено в районите, където маслодайната роза не е позната. 

За изложбата и експонатите в нея разказаха Стоян Иванов – директор на Историческия музей в Клисура, и Христина Калчева – уредник в музея. Гост на Плевен, където сега е изложбата,  бе и кметът на Клисура Генка Тодорова.

Изложбата „Златният трън” разказва за пътя на маслодайната роза от Анадола до малкото подбалканско градче Клисура. Виждайки за пръв път растението, клисурци присмехулно го наричат „анадолския трън”. Когато след време анадолският трън избавя местните абаджии от разоряване, клисурци сменят името с по-достойно –„златния трън”. 

Това разказва директорът на Историческия музей  Стоян Иванов. Той допълва, че гурбетчията, който пренася розата от Анадола, наричат Шойлек, т.е. благодетел. Постепенно Клисура става водеща в розопроизводството. До Априлското въстание насажденията в града са около 3 хил. дка. Годишно се преработват над 600 хиляди килограма розов цвят.

Районът на Клисура е най-подходящият за отглеждането на маслодайната роза, а клисурското гюлово масло уникално, разказва още изложбата. В нея са представени и съоръженията, съдовете и пособията, които се използват при добиване на розовото масло, сред които голям интерес предивикват  гюлпаната и шачачето.

От историците и от експозицията може да се научи  как да си направите домашна помада от рози или пък прочутото сладко от рози, а също прочутата  гюловица, както и още много интересни факти и данни за розопроизводството.

Издложбата „Златният трън“ вече беше в Стрелча, Тутракан, Благоевград, сега е в Плевен.  Заради новите мерки срещу разпространението на ковид-19  след 15 декември тя ще остане в музея в Клисура, а напролет отново ще тръгне из страната.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?