Следвайте ни

„Луксът на XIX век“ гостува в Хисаря

viber icon

„Луксът на XIX век“  гостува  в Археологическия музей в Хисаря. Това една от най-успешните мобилни иложби на Бургаския регионален исторически музей. Тя ще бъде отворена за посещения на 22 май.

В залите  на Археологическия музей  в Хисаря са представени  част от така наречените „френска“ и „румънска“ колекции. Луксозните предмети  са  постъпили в Регионалния исторически музей Бургас през 1996 и 2000 година, след задържането им от Митница Бургас, при опит за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.

Постъпилата в музея през 1996 г. „френска колекция” включва  настолни часовници,   вази и свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар.

През 2000 година в Регионалния исторически музей в Бургас е предадена „румънска колекция” от картини, рамки, огледала, ракла с резбована украса и сервизи, произведени в ателиета на Австроунгарската империя и Италия и част от интериора на европейските домове от началото на 20 век.

 „Луксът на 19 век” представя тенденциите и идеите в изкуството от епохата на Европейското Просвещение, промените, които настъпват след  Индустриалната революция в Англия, модернизацията и развитието на творческите образи през 19 до началото на 20 век. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?