49

Изложба в Карлово показва местата, на които почитаме Васил Левски

Изложба „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“ е подредена в Националния музей "Васил Левски в Карлово Тя e подготвена от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН и е част от Националната програма, приета от Министерския съвет на Република България за отбелязване на тази значима годишнината. Изложбата е знак за дълбоката почит на Академията към личността и делото на Апостола.

Снимките и текстовете проследяват как се създават различните измерения на  героичния и трагичния образ на Левски  в периода от мъченическата му смърт през 1873 г. до 1933 г. Представени са първата кратка биографична брошура, написана от Георги Яковлев Кирков, дописен и действителен член на Българското книжовно дружество, математик и създател на Картографския институт; значимото историографско дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов.

 Гениалните произведения на Христо Ботев и Иван Вазов, които изграждат каноничната представа на поколения българи за делото, личността и гибелта на Левски, превръщайки го в може би еднинствената свята и неприкосновена за кощунствени посегателства фигура в националната ни история.

Изложбата насочва вниманието към емблематични места на паметта  – от паметника, недалече от тук, който не само в тържествени дни ни провокира да се замислим доколко сме изпълнили заветите на Апостола,  но ни напомня и в моменти на отговорни и сложни национални решения онова загадъчно, и предупреждаващо „Народе“ с 4-те въпросителните след него. Представени са сакралните знаци на родовата памет – къщата музей, и паметникът в Карлово, но и издигнатото наново Къкринско ханче  – място за размисъл и покаяние. Показани са научни изследвания, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др.

Поставен е акцент върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) - и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923), за да се проследи как се институционализира паметта за Васил Левски в свободна България.

В залата, в която е уредена изложбата, посетителите могат да гледат и първия известен документален филм за Апостола „Прослава на Левски“ (1931), дело на оператора Христо Константинов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?