Следвайте ни

Изложба представя големите дарители на Карлово

viber icon

Фотодокументална изложба „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“ бе открита в Историческия музей в Карлово. Тя  посветена на забележителни личности и родове в историята на града, чиито дарения са допринесли за развитието и напредъка на родния град, обяви директорът на музея Мария Деянова.

Изложбата представя най-големите карловски дарители  - братя Евлогий и Христо Георгиеви, предоставили само за родния си град над 2 милиона стари лева; братя Лазарови, дарили  сграда за градско школо, останало в историята като Лазаровото училище. Двамата предприемачи  отстъпили част от своето наследство в  полза на създаденото от тях училище.

Експозицията припомня за деятелките на Женско дружество „Възпитание“, които даряват средства за построяването на девическо училище и го поддържат дълги години след това, за  фамилията Пулиеви и други забележителни личности, допринесли за опазването на културно-историческото наследство, духовното развитие, напредъка и  просперитета на Карлово.

Изложбата „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“ е  част от програмата на Националния инициативен комитет за честване на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, заяви Мария Деянова.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?