Следвайте ни

Издириха имената на шестима от седемте съветски воини, погребани в Баня

viber icon

Приключва инициативата по издирване на имената на седемте съветски воини, погребани в град Баня в края на Втората световна война. С помощта на посолството на Руската федерация у нас вече е ясно, които са шестимата руснаци, оставили костите си в курорта с минералните извори. Това съобщи заместник-кметът на община Карлово инж. Стойо Карагенски, който е инициатор за проучване на историята на съветските воини и на техните имена, които почиват в Баня.

Инициативата стартира преди около три години, когато тържествено бе отбелязан 9 май в Баня. От тогава Денят на победата се почита редовно в градчето.

Тази година заради пандемията обаче пред паметника в Баня се поклони само инж. Карагенски. Той положи бели и червени карамфили.

Погребаните в Баня руснаци са  били ранени по бойните полета на Европа и са били настанени за лечение в балнеосанаториума в курорта, част от който по време на Втората световна война е бил превърнат в болница. В нея  са се лекували  фронтоваци от Съветската армия, както и българи. Седем съветски  воини обаче умират и остават завинаги в Баня. Те са били погребани в тогавашния гробищен парк, който сега е градски парк, през периода 1944-1945 година. Мястото на могилата е обозначено с оригиналната паметна плоча, а около нея преди време като знак на признателност бяха засадени седем кипариса. В средата на 80-те години на няколко метра от могилата бе изграден паметник със седем елемента, образуващи звезда.

Много скоро ще стане ясно името и седмия войник, чиито кости лежат в Баня, каза още инж. Стойо Карагенски. Тогава ще положим още една плоча в паметника, на която ще бъдат изписани имената на руснаците, добави той.

На 9 май още един човек от Баня почете паметта на загиналите във Втората световна война войници. Това бе Дончо Котовски. Той положи букет от бели цветя и постоя няколко минути край монумента.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Майна

Майна

11.05.2021 | 23:57

А близо 43те хиляди българи, цвета на нацията, избити без съд и присъда от комунистите за три месеца след 9ти септември?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?