Следвайте ни

Избраха 70 ценители за разходка в буковите гори на Централен Балкан

viber icon

Седемседет  запалени планинари влизат в буковите гори на Национален парк „Централен Балкан“ това лято. Те ще се докоснат до най-съкровените кътчета на българската природа, получили световно признание и станали част от серийния обект на ЮНЕСКО, в който са включени най-ценните букови гори на Земята.

Преди месец дирекцията на „Централен Балкан“ обяви новата си инициатива – групови посещения в буковите гори на националния парк, те са организирани по определени маршрути и са с подготвен водач. 

Планирани са три организирани посещения през 2021 г. и три през 2022 г. Те ще бъдат с различна степен на трудност – ниска, средна и висока.

Първото посещение тази година е на 28 август. Той е по маршрута местността Кордела до местността Костина.  Турът е със средна степен на трудност. В него ще участват 25 човека, те са избрани измежду кандидатите, заявили желание да участват. 

Още 25 любители на природата ще изминат маршрута по екопътека „Видимско пръскало“, който е с лека степен на трудност. Турът ще се проведе на 4 септември.

Последният маршрут е от местността  Паниците  до хижа „Рай“ , той е с висока степен на трудност. Ще се проведе на 11 септември 2021 г.

 Посещенията в горите на „Централен Балкан“ са в рамките на  дейност за повишаване на осведомеността на местно и национално ниво по проект за укрепване защитата на стари и първични гори в Европа чрез акцентиране върху обекти от Списъка на световното наследство.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?