Историкът Стефан Шивачев пише книга за големия дарител Кирил Нектариев

Със дарения, осигурени от Кирил Нектариев за построени девическите училища в Сопот, Калофер и Пловдив

Директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев  подготвя книга, посветена на Кирил Нектариев, един от най-значимите дейци, които са родени в Сопот и един от най-големите дарители в Пловдив и Пловдивския край в периода на българското Възраждане. Тя ще бъде издадена от издателство „Захарий Стоянов“ и ще излезе в навечерието на 5 септември по повод празника на община Сопот. Това съобщи в Сопот самият автор на среща с почитатели на историята и литературата, която се проведе в рамките на юнските дни на културата в града на Вазов.

 "Целта, която си поставих е да разкажа един изключителен житейски път на един много голям българин", сподели Стефан Шивачев.

„Когато стане дума за Кирил Нектариев, хората, които знаят нещо, това е името на една уличка в старинен Пловдив. В Сопот има негов паметник и това е почти всичко", допълни Шивачев.


Кирил Нектариев е роден в Сопот, там  приема и монашеството. В продължение на 25 години е той протосингел на Пловдивския митрополит - финансист на Пловдивската митрополия и успява да осигури  една доста голяма сума.

През последните години от живота си живее в Карлово като предстоятел на Пловдивския митрополит в Карловския край и приживе чрез  завещания от 1870 г. дарява  около 465 хиляди гроша -  една изключително голяма сума.

"За сравнение мога да посоча, че една тогавашна къща на Пловдивското трихълмие, с което и сега се гордеем , е струвала 5-6 хиляди гроша", посочи Стефан Шивачев. "Тези  дарения на Кирил Нектариев са предназначени в най-голямата си част за девическото образование, защото самият той, имайки много добро образование за времето си, преценява, че на българския народ в този момент му са необходими училища, за да може да излезе от тази безпросветна тъма", обясни историкът.

С пари, дарени от Кирил Нектариев,  са  изградени  Девическите училища в Карлово,  Калофер и Пловдив. Най-голямото му дарение, което се реализира благодарение на Найден Геров, е за Пловдивската девическа гимназия. За това училище  Кирил Нектариев осигурява 1830 златни турски лири, една много голяма сума, чрез братята Евлоги и Христо Георгиеви , които са негови са негови племенници, и на Найден Геров, чиято съпруга също е негова племенница. С тези пари са закупени акции на Руските държавни железници. Те са депозирани в Одеската банката. Така от 1873 до 1917 година с лихвите от тези пари Пловдивската девическа гимназия получава годишно по около 3500 и 5500 златни лева. Сумата варира, защото самото руско правителство добавя по около 1500-3000 лева. Така средствата нарастват значително„  По това време българският лев е конвертируем -  той се равнява на френския франк и се доближава до  английската лира. С тази сума  до 1917 г. почти изцяло се издържа Девическата гимназия в Пловдив, дава се стипендия на най-добрите ученички.

"Ще бъда много щастлив ако излизането на тази книга даде възможност на хората от Сопот, Карлово, Калофер, Пловдив да научат повече за един от най-значимите българи", сподели директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Историка

Историка

25.06.2021 | 15:44

Не е ли време за заслужен отдих

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?