2374

Историци говориха на конференция за Васил Левски и освободителното дело в Македония

Историци от Националния музей „Васил Левски“, Историческия музей в Карлово и къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот представиха на научна конференция в Разлог участието на герои от Подбалкана в  освободителното дело на Македония и връзката им с Васил Левски. Конференцията в  Разлог бе организирана от Фондация „Васил Левски”, Македонския научен институт - София, Община Разлог и Общинския комитет „Васил Левски” - Разлог .

 Форумът, който събра историци и изследователи, е част от утвърдената от Министерския съвет на Република България Национална програма за достойно отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. Той бе осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Дора Чаушева от НМ "Васил Левски", Мария Деянова от ИМ - Карлово и Надежда Георгиева от Къща музей "Иван Вазов" – Сопот изнесоха интересни факти за войводата и член на ВМРО Петър Юруков  от Карлово, за възрожденската учителка Неделя Петкова, родом от Сопот, ушила в Прилеп знаме по поръчка на Васил Левски,  както и обстоен доклад за паметта за Апостола в Пиринския край.

В двата дни на конференцията   историци от цялата страна представиха научни доклади, свързани с дейността на Апостола и националноосвободителните движения на българите в Македонския край.

Открита беше фото-документална   изложба на Националния музей “Васил Левски” в Карлово, представяща   развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. до смъртта на Васил Левски през 1873 г.  , допълнена и с материали на Историческия музей в Разлог.

Кметът на община Разлог  инж. Венцислав Гърменов,  кметът на Ловеч и член на УС на фондация "Васил Левски" Корнелия Маринова,  председателят на фондация “Васил Левски” проф. Пламен Павлов,  председателят на Македонския научен институт в София проф. Георги Николов, председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ в Разлог  д-р Георги Тренчев поздравиха участниците - учени, университетски преподаватели, специалисти от архиви и музеи.

Участниците в научния форум поздрави и заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, в който отбелязва: "Убеден съм, че темите и въпросите, които ще бъдат професионално дискутирани днес, ще са от значение за българската историческа наука и за популяризиране на общочовешките ценности и европейските измерения в идеите на Апостола".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?