Следвайте ни

Инспектори от Министерството на културата проверяват фабрика „Евлоги Георгиев“

viber icon

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата започва проверка за състоянието на бившата фабрика за вълнен текстил, дарена на Карлово от Евлоги Георгиев през 1891 г. 

Това стана ясно днес след среща в Министерството на културата, проведена във връзка с аварийното състояние на този обект. Срещата бе между заместник-министъра на културата доц. Пламен Славов и заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев и Николай Цветков. В нея участваха директорът на Инспектората Александър Трайков и  началникът на отдел в тази дирекция „Недвижимо наследство“ арх. Весела Цанова. На срещата са били приети мерки за спасяване на сградата, които община Карлово да изпълни със съдействието на Министерството на културата.

Уточнено е също така, че ако заповедта на кмета на общината, каквато е издадена още преди две години, към собственика на имота, за проектни, укрепителни и реставрационни дейности, не бъде изпълнена, то тези дейности трябва да бъдат изпълнени от община Карлово, на чиято територия е сградата- паметник на културата от местно значение. Стойността на разходите ще бъде определена от независим оценител, уточняват експертите от ведомството.

До спешните мерки за спасяване на сградата на бившата фабрика „Евлоги Георгиев“ се стигна след като миналия ден рухна нейния покрив. Тогава кметът на Карлово назначи комисия, която да опише състоянието, за да се предприемат действия по укрепването на сградата. От общината потърсиха съдействието на Министерството на културата. 

Както „Марица“ писа, имотът е собственост на фирмата „Пиринпласт“АД, представлявана от Димо Тадаръков.  Репортерът се свърза с проф. Димитър Тадаръков, негов брат, който също има отношение към собствеността на сградата за коментар. Професорът обаче отговори, че  собствениците няма да поемат ремонта. В същото време фирма „Пиринпласт“ не допусна общината да обследва щетите.

 

На снимката: Заместник-министърът на културата Пламен Славов и заместник-кметовете на Карлово Антон Минев и Николай Цветков по време на срещата.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Луда работа

Луда работа

17.06.2021 | 17:40

Собственика, като не мове да подържа паметник на културата, имота да му се отнеме най-напред и тогава да се ремонтира. По същия начин пред очите ни се унищожава бавно и полека и стария град в Пловдив. Тези имоти са придобити с цел да се направи нещо ново там, а не да бъдат подържани и съхранявани. А защо не станат музеи? Ако не са музеи, то какъв е смисъла да бъдат пазени? Същата е и съдбата на т.н. тютюнев град в Пловдив - там се чака момента всичко да се срине и да построят хотели и офиси.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?