Следвайте ни

Инженер по кибер сигурност напусна Силициевата долина, за да стане пчелар в карловско село

viber icon

Митко Кацев идва със съпругата си Дженифър, за да продължи една вековна традиция в рода му - производство на хубав български мед

Инженер по кибер сигурност и съпругата му - инвестиционен посредник, се преселиха от Силициевата долина в карловското село Соколица. Митко Кацев и съпругата му Дженифър се заеха с пчеларство. За тях голямата кауза е да направят българския мед известен по целия свят.

Решението го взехме заедно с Дженифър, идеята да правим това бе много вдъхновяваща. А аз исках да създам баланс в живота си, да не бъда непрекъснато пред компютъра, а да имам досег и с друга част от живота, споделя 30-годишният инженер.

Двамата с 27-годишната Дженифър вече имат своите постижения в пчеларството - първият износ на български мед, произведен в техния пчелин в този момент пътува през океана за Калифорния. Освен това, заедно с български пивовар, те успели да създадат чудната напитка  медовина, част от културата на старите българи. Сега Митко и Дженифър Кацев  полагат началото на проект  за нейното масово производство.

Митко Кацев е от Карлово, още от дете проявява музикална дарба. Пял е пред президента Георги Първанов заедно със знаменитата Гуна Иванова. Малкият Митко е  един от най-ярките таланти в предаването на Ники Априлов „Като лъвовете“. Занимава се и с  програмиране - тази страст го води и днес. По-късно завършва компютърни системи и технологии в Техническия университет в Пловдив.

Преди 9 години емигрирах в САЩ, спечелих зелена карта от лотарията. Съпругата ми Дженифър е американка от китайски произход, родена е в Атланта, но е израснала в Калифорния. Тя е завършила изящни изкуства, специалност живопис. Но нейният професионален опит е като инвестиционен посредник, разказва той.

В САЩ го посрещнали роднини, които от години живеели в Калифорния. След това решил да се установи в Силициевата долина.

Живеех в Сан Хосе, целият район се казва Заливът на Силициевата долина. Започва от Сан Франсиско и се простира на юг, разказва Митко. Там той работи като специалист по кибер сигурност. 

С Дженифър се открили  в сайт за запознанства, като 90 на сто от младите с такива професии.

Още след първата среща споделих с приятели, че най-вероятно ще се оженя за това момиче. Може би най-определящото нещо бе, че Дженифър вижда света през призма, където всичко е възможно, разказва Митко. Сега, близо три години по-късно,  смята, че и той самият носи тези качества.

Предложил й брак три месеца след като се запознали и се  оженили година  и половина след това. А точно на сватбата им се родила идеята да се преместят в България.

Митко и Дженифър пристигат през ноември 2019-а. Обикалят страната, за да разберат къде искат да се установят. Единодушно избират Пловдив. Първоначално мислили да отворят магазин в "Капана", ала заради пандемията се насочили към онлайн продажби. 

Влезли в партньорство с пивовар от София - започнали да правят медовина от мед, вода и дрожди. Пивоварят бе намерил стари рецепти на тази напитка, записани от Петко Славейков.

Нашият мед стигна до Калифорния. Миналия месец бяхме там, говорихме с доста местни магазини, в които продават европейски стоки. Имаме няколко проспекта за потенциални партньорства, разказва той. 

Междувременно Митко и Дженифър вече имат партньори в медената фирма - понеже родът на майка му е голям и част от него са потомствени пчелари, те обединяват усилията си, за да осигурят мед с високо качество и нужните количества за износ. А Дженифър работи по създаването на нови продукти, като съчетава мед с други супер храни - чили, люти чушки, джинджифил. Като художник тя прави и дизайна на етикетите и опаковките.

В същото време и двамата запазват максимално основните си професии. Той вече има ангажимент  от престижна организация в Калифорния да провежда  обучения в  сферата на кибер сигурността чрез видео курс. Работи и с други клиенти - интервюира млади инженери по сигурността, които да се  включат в консултантската му фирма и  за които създава работни места в България.

Освен с развитието на фирмата за мед,  Дженифър също работи усилено и в други сфери - тя е сертифициран треньор по личностно развитие, подпомага клиенти в решаването на инвестиции, свързва хората и създава общества в интернет. Тя е администратор на  група за чужденците в Пловдив с над 5000 членове.

Двамата обичат  планинарството, намират време за излети, за срещи с родителите и роднините на Митко и поне два-три пъти да отидат до пчелина.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Най накрая

Най накрая

21.03.2021 | 21:21

Браво бе,една положителна новина

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?