Следвайте ни

Инж. Христо Тахчиев: Хижите в Балкана не стават за хоум офис

viber icon

Разговаряме с инж. Христо Тахчиев - IT специалист и зам.-председател на ТД „Васил Левски“ - Карлово, за възможностите за дистанционна работа в хижите по Балкана.  

- Господин Тахчиев, защо известни и посещавани хижи в Стара планина нямат интернет? 

- За хижите на ТД „Васил Левски“, които са в Централна Стара планина, интернет свързаността е голям проблем. Например три от тях - „Хубавец“, „Балкански рози“ и „Васил Левски“, които са в резерват Стара река, са дълбоко в Балкана, няма пряка видимост до антена или ретранслатор. В този район няма връзка и с мобилните оператори.

За трите хижи в поречието на Стара река е проектирана система с ретранслатор. За съжаление обаче няма електричество и това е проблем. Хижите се захранват със слънчеви батерии и акумулатор. А това води до проблеми при лошо време и  до необходимост от ремонти.

- Кои са местата, в които има връзка с интернет и мобилните оператори? 

- За другите наши хижи - „Равнец“ и „Свежен“, този проблем не съществува, защото имат пряка видимост и добра интернет свързаност. Респективно и с мобилните оператори. Там обаче доста често мобилната връзка прекъсва, а интернетът чрез мобилните оператори е проблем.

- Значи няма как тези хижи да станат и хоум офис ​за ITспециалисти или хора с подобни професии?

- Има различни туристи и различни техни желания. До нашите хижи се ходи само пеша /до хижа „Свежен“ има черен път, по-който може да се стигне до хижата с джип/.

Тези, които искат да работят сред природата, искат да има инфраструктура - добър път, шосе, за да може да си занесат лаптопа, документи и други необходими аксесоари за работа.

Хижите в Централна Стара планина са предпочитани от истински планинари, хора, които отиват в Балкана да се любуват на природата, да изпитат удоволствието от ходенето по стръмни пътеки.

Вие бяхте в Непал, стигнахте почти до Еверест. Има ли интернет по туристическите маршрути там?

-Там нещата са изключително бизнес ориентирани. Поради големия брой туристи и алпинисти от Лукла /2800 м/ до базовия лагер за Еверест /село Горакшеп - 5150 м/ има много добър интернет във всяко селце по пътя.

-За Пловдивско вече се говори като за евентуален дигитален хъб на Балканите. Това ще донесе ли промяна в условията за работа в хижите след време?

- По-скоро подобен тип туризъм може да се ориентира към селски, отколкото към планински. Хората вече са доста взискателни към условията, които много малко хижи предлагат.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

23.01.2021 | 16:40

хоум офис /HOME OFFICE/-KASHTA-KANTSELARIYA(RABOTNO MYASTO)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай