Следвайте ни

Илияна Йотова от Калофер: Ботев ни завеща стремеж към независимост и свобода СНИМКИ

viber icon

Стотици хора дойдоха в Калофер днес , за да  почетат  паметта на гениалния поет и революционер Христо Ботев.  Родният му град бе пълен с ученици от  региона и страната, както и  с много граждани. Проявите в чест на  Ботев започнаха около 11.00 часа с изнасяне на знамето на неговата чета от музея в града.  Да се поклонят пред безсмъртното дело  на Христо Ботев и загиналите за свободата на България дойдоха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов, командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков, народни представители, общински съветници.

Пред внушителния паметник на поета-революционер се състоя  традиционен митинг-поклонение. Той бе открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Отново сме тук на това знаково и величаво място, отново сме в Калофер заради себе си, заради своите деца, заради България, заяви във встъпителното си слово  Кабаиванов. Ако Априлското въстание е върхът на национално-освободителните  борби, този жесток венец, който българският народ поставя в основата на новата българската държава, то подвигът на Ботев и на неговата чета е върхът на националния дух, на националната емоция, каза още кметът на Карлово.

Слово за Христо Ботев произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. Христо Ботев  е една невероятно богата душа, в която като че ли се събира цялата вселена, припомни тя. Ботев ни завеща независимост и свобода, Апатията и примирението към несправедливостта не могат и не трябва да бъдат сред нас, това ни казваше той, подчерта Йотова.

Нека да бъдем непримирими към предателството, към апатията, към несправедливостите в живота ни и в политиката. Днес отново сме пред избор и нека този път го направим според съвестта си, защото метафората, която някога Ботев използва днес е по-силна от всякога, каза още Илияна Йотова.

На паметника на Христо Ботев в едноименния мемориален комплекс бяха положени венци от президента Румен Радев, от служебния министър-председател Стефан Янев, от кмета на община Карлово, от централни областни институции, от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Снощи,  1 юни, в Калофер се състоя тържествена заря-проверка, гост на проявите в този ден министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

митко

митко

02.06.2021 | 15:37

докога бе аджаба ще пишете глупости по тези вестници, кой какво казал, защо го казал, че Бойко Борисов има толкова пари, че тоя това направил, че оня онова направил, а се не хванете в ръце и да връвите заедно и да ни издигнете държавата на най висок пиедестал, иначе сте пълни глупаци всички и ламтящи за власт и пари.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?