Следвайте ни

Илияна Йотова откри паметник на княз Павел СНИМКИ

viber icon

Паметникътна великия княз Павел Романов изработен от харманлийския скулптур Тамер Халил бе открит от вицепрезидентът Илияна Йотова вчера. Момументът е изграден от Община Павел баня по гражданска инициатива бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на града Станимир Радевски и бе част от честванията на 140 години  от създаването на курортния град, навръх празникът Св. Петър и Павел.

"Тържественото откриване на паметника на княз Павел е доказателство, че паметта е жива. То е символ на нашата благодарност към братския руски народ и увереност, че отношенията ни с Русия ще пребъдат". Това заяви Георги Гергов, председател на Областния съвет на БСП и почетен консул на Руската Федерация в Пловдив по време на тържествата в град Павел баня. Гергов поздрави скулптура Тамер Халил за майсторската изработка на фигурата на княза.

 

Великият Княз Павел Александрович е син на Цар Освободител Александър II, който по време на Руско- Турската война е в българските земи с петимата си сина, а най-малкия от тях – Павел, тогава е на 17 години. Според летописа на селището, в дневника на  отец Сава Иванов, първи свещеник на новоизграденото селище Павел през 1878, е записано, че селището е „именувано на Св. Апостол Павел и на най-малкия син на нашия освободител Н.В. Всерусийския император Александър ІІ, велик княз Павел”.

Проектът за паметника е дарение от двама архитекти. 360-килограмовата фигура е изработена от скулптура Тамер Халил. Постамента е от три вида мрамор, а цялостната височина на паметника е 4,50 м. Самата скулптура на Великият Княз е висока 235 см.

По всеобщо мнение на специалисти това е най-красивата скулптура изработена досега от харманлийския майстор.


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?