46
Следвайте ни

Икони на резбар от Карлово носят вяра в Сибир и Рим СНИМКИ

viber icon

Димитър Димитров започнал да резбова тела на известни манекенки, а след това избрал своя тема, на която е верен вече 20 години - да извайва образи на светци

Резбар от Карлово вае впечатляваща икона „Рождество Христово“. Тя ще бъде завършена в навечерието на светлия празник. В нея майсторът Димитър Димитров е вложил надеждата за раждането на  доброто в нашия живот, опирайки се на историята за Младенеца и Витлеемската звезда. Това е най-красивата и най-богатата с фигури и изображения икона на известния дърворезбар. Той работи по нея вече трети месец. Дървото е бреза, най-добрият материал, в който длетото рисува образите. За него тази икона е стотното  му произведение и затова заема особено място в  история му на дърворезбар.

 Димитър Димитров е един от най-известните майстори в Подбалкана. Ателието му е в Бухаловия хан, в комплекс „Старинно Карлово“, а в част от къщата са настанени най-добрите занаятчии от града.

Димитър се е посветил  изцяло на този занаят през 2000 година. Преди това работил в железниците, там се запознал с един от работниците, циганин - копанар, който дялал лъжици, купи, гаванки. Сторило му се интересно и самият той направил няколко предмета. Усетил, че длетото и дървото сякаш се залепили за ръцете му. Съдбата също се намесила - по това време видял пловдивски вестник със снимка на големия майстор дърворезбар Петко Банков, който също е от Карлово. Дотогава не знаел нищо за него, нито за произведенията му. Но когато ги видял на снимка, ахнал. Веднага проучил къде живее майсторът, отишъл при него да се запознаят и да види творбите му отблизо - цяла галерия от прекрасно изваяни образи, повечето от които с фолклорна тематика - жени с носии от Тракия, Добруджа, Родопите, Пиринско.  Били толкова добре композирани и изваяни, сякаш не са докосвани от човешка ръка. Тази среща се оказала решаваща.

Това искам да правя и ще се справя, казал си Димитър.

Това била единствената среща на бъдещия дърворезбар с известния майстор.

Когато го съкратили от БДЖ, Димитър дълги години работил като шофьор на такси. Но толкова бил запален по дърворезбата, че докато чакал клиенти, не спирал да извайва фигури върху дървото.

Първата му работа била женска фигура - девойката с тепсията във фонтана в Хисаря. След това извайвал телата на известни манекенки по снимките, публикувани във вестниците. Но избрал своя тема, на която е верен вече 20 години - да прави икони на любимите на народа светци. Вече има цяла галерия от образи, които са в десетки домове, офиси и църкви.

Три от иконите на майстор Димитър са в българската църква „Св. св. Викентий и Анастасий“ край фонтана Ди Треви в Рим. Стигнали дотам за 24 май в началото на века, когато българска делегация от народни представители и министри традиционно посещава Ватикана и Вечния град в чест на Светите братя Кирил и Методий.

Месец преди това при мен се отби писателят Кирил Милчев, който по това време бе депутат от НСДВ. Той ми е съсед и знаеше, че резбовам икони. Поиска да му покажа какво съм направил през последните месеци и избра три икони - „Иисус Христос“, „Света Богородица с Младенеца“ и „Свети Иван Рилски“. Купи ги и ми каза, че тези икони са предназначени за дар от българската делегация, която ще посети Ватикана и Рим.

За мен бе голяма чест, споделя Димитър. Знам, че иконите са направени по всички правила, а като дърворезба са изваяни добре, но не съм очаквал, че ще бъдат поставени на толкова сакрално място, спомня си той.

А други три негови икони стигнали чак в Сибир. Отнесла ги там в дома си 20-годишната Инга от Далечния север. Едно лято бяхме на почивка в Приморско и бях взел със себе си няколко икони. Показах ги на познати, сред които се оказа едно девойче от Русия, казва се Инга. Тя веднага спря погледа си иконата „Иисус Христос Православният“. Поглади с ръка образа, после целия релеф и поиска да я купи. И веднага ми поръча още две - едната на свети княз Владимир, другата на свети Архангел Михаил. Така в продължение на три години направих за Инга три икони. Тя запази първата за себе си, а другите две - за  родителите й и за брат й.

Двама светци закрилници на майстора

Християнин съм, кръстен съм на свети Димитър, и икона, направена от мен с неговия образ винаги има на стената ми вкъщи или в ателието ми в Бухаловия хан в Карлово, разказва майсторът. Смятам за мой закрилник и свети Иван Рилски, уточнява той.

Бях още таксиметров шофьор, возех една жена от Карлово до близкото село Соколица. Разговорихме се по пътя, тогава вече бях направил първите икони и много се вълнувах. Споделих й, че резбовам образи на светци върху дърво.  А тя протегна ръка над главата ми, задържа я за миг и каза: „Твоят закрилник е свети Иван Рилски“. Някакси повярвах в това, разказва майсторът.

Трагичната история на Злата Мъгленска

За него много вълнуваща е историята на света Злата Мъгленска. Тя е единствената българска светица, която е великомъченица. Родена е в 18. век в село Слатина, община Мъглен, в днешна Северна Македония, район, който векове е бил в Българско. Злата била красива девойка, харесал я един турчин и поискал тя  да се откаже от вярата си и да се ожени  за него. Девойката отказала. Тогава турчинът наредил да я убият, да разчленят тялото й и да хвърлят парчетата на различни места. Затова тя  е обявена за великомъченица, припомня Димитър.

Смята се, че света великомъченица Злата Мъгленска е закрилница на всички мъже и жени в България и на българите, които живеят и работят в чужбина, допълва той. Майстор Димитър направил такава икона на поп Златьо от църквата „Света Богородица“ в Карлово. Отчето ми каза, че ще я дари на църквата в карловското село Слатина, защото е оттам. А и аз съм оттам, добавя Димитър.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Карловка

Карловка

28.11.2021 | 17:53

Да е жив и здрав!!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?