Следвайте ни

И клуб на ЮНЕСКО брани паветата в Баня

viber icon

Организация на ЮНЕСКО алармира институциите в България за проект, който предвижда премахването на паважната настилка от основна улица в Баня.

 

 Националният научен експедиционен клуб към световната организация, която закриля културното наследство, разпространи писмо, изпратено до Министерството на културата, МРРБ, областния управител на Пловдив, кметовете на Карлово и Баня, както и до общинските съветници в родния град на Апостола.

В него експертите от клуба  с председател Кристиян Калчев възразяват срещу премахването на паветата на улица „Карловска“ в Баня и замяната им с асфалт.

Както „Марица“ писа, има проект на Община Карлово и Кметство Баня за ул. „Карловска“, която започва от входа на курорта откъм Пловдив и продължава до  стария жп прелез до бившите оранжерии. Проектът предвижда подмяна на водопровода, който е основно водопреносно  трасе за градчето, обясни кметът  на Баня Стамен Гешев.  С неговата подмяна

ще бъде подменена уличната настилка от паваж с асфалт, ще бъдат изградени нови бордюри и тротоари.

Няма да се подменя канализацията или друга подземна инфраструктура.

Проектът ще бъде реализиран на етапи, първият е до площада пред  църквата „Св. св. Константин и Елена“. Според кмета на Баня площадът пред храма ще бъде запазен с паважна настилка, а след това ще  продължи асфалтирането на улица „Карловска“.  Част от този проект е преасфалтирането на улица „Родопи“,  по която неотдавна беше сменен водопроводът.

Разбрах, че в Баня е пусната петиция, но никой не дойде в кметството да ми каже, че започва такава подписка и аз да обясня за какъв проект става дума, коментира още кметът Стамен Гешев.  

Проектът бе дълго обсъждан в Общината, убеден съм, че с неговото изпълнение улица „Карловска“ с положен асфалт вместо павета ще подобри облика на населеното място. Друга причина да изберем асфалт е, че пренареждането на паветата е много скъпо, няма фирми, които да се заемат с това. Мога да дам за пример улици в Пловдив и София, от които паважът бе премахнат и заменен с асфалт. Убеден съм, че паветата не са толкова ценни, колкото в момента се коментира, просто една настилка се заменя с друга, смята още кметът на Баня.

Подписката срещу асфалта обаче набира все повече поддръжници

Вече близо 400 души от градчето са сложили подписа си на хартия или в електронния вариант.

"Паважните настилки дават облик и са ценност. Тези павета са правени в кариерите „Стеници“ и „Соколица“, които отдавна са закрити. Повече от  десет години работех в тях като окачествител, оценявала съм всяко паве. Паветата се създават от вечния гранит с къртовски труд,  затова са ценни и са красиви", обяснява Пепа Иванова, която е сред участниците в подписката. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?