Следвайте ни

Художник от Карлово извая восъчна фигура на Левски

viber icon

Художникът Димитър Бакърджиев от Карлово извая нова восъчна фигура на Васил Левски. Тя е експонирана в Историческия музей в града и ще бъде официално открита в петък, 30 октомври, в навечерието на Деня на народните будители.

Фигурата изобразява Васил Левски в момент на съзаклятие за вярност към революционното дело за освобождението на България. Затова авторът е сложил заглавие „Клетва“.

Това е втората восъчна фигура на Апостола, която Димитър Бакърджиев създава. Първата и изобразява Васил Левски като учител в карловското село Войнягово. Тя е експонирана в старото училище на селото, запазено и до днес, то се намира в черковния двор.

В Патевата мааза на комплекс „Старинно Карлово“ се намира друга восъчна фигура, чийто автор е Димитър Бакърджиев – на Васил Караиванов, първият карловски кмет, първи братовчед и съратник на Васил Левски.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?