Следвайте ни

Художник от Баня стисна ръката на Клинтън в Прага СНИМКИ

viber icon

Тодор Гавазов управлявал магазин за бижута в чешката столица, посрещал Никълъс Кейдж и Краси Радков

По време на пандемията Прага, която толкова много обичах, вече не бе същата. Този приказен град с невероятна енергия и дух, който те обладава и остава в теб завинаги, опустя изведнъж. Десетките хиляди туристи изчезнаха. Улиците, сградите, украсени със злато, вече ми изглеждаха чужди и непознати. Напуснах Прага преди малко повече от година. Тръгнах си с усещането, че вече е свършил един период от живота ми, към който връщане няма. Това разказва 40-годишният Тодор Гавазов от Баня - учител по образование, художник и музикант по призвание, работил като мениджър „Продажби“ в магазини за сувенири и бижутерия „Сваровски“ в чешката столица.

Точно на 13 март 2020 г.  шефът ни се обади на всички по телефона и ни каза: „Не идвайте на работа. Всичко приключи, поне за сега. Затваряме магазините!“. Но аз имах предчувствие, че затварянето няма да е за кратко, а ще продължи още много дълго време. Усещах, че сякаш навлизаме в нова ера. Казах го на моя шеф, а той не ми повярва. В момента със сигурност ми споменава името. Моят магазин вече не работи. Доколкото знам,  е преотдаден на друг собственик, но какво се продава в него - не знам. Моят шеф имаше тогава верига от девет магазина за сувенири и бижутерия "Сваровски"  - „Мария Кристал“. Всички  в центъра на Прага. Но доколкото знам, са му останали само два магазина, единият от тях също е на улица „Карлова“, другият е на уличката, която е близо до часовника с 12-те светци, разказва Тодор.

Успял да се прибере в България, просто извадил късмет -  един приятел пътувал с автомобил. Пуснали ги  да преминат през границата. Но  самолетния му билет изгорял. Тук той  решил, че пандемията няма да приключи скоро и е най-добре да започне да прави това, което призванието му  - да рисува и да създава музика.

Неговата пражка приказка започнала преди десетина години. Бил почти на 30 години, а не виждал перспектива в България. Искал да опознае света, да намери своето място в него. Първоначално мислил за замине за Испания, но опитът се оказал неуспешен. Приятели му помогнали да се установи в Прага. Не след дълго започнал работа в магазин за сувенири и бижутерия на малката уличка „Карлова“, която води от центъра към Карловия мост.

В центъра на Прага има стотици магазини за сувенири, за чешки кристал и цветно чешко стъкло, за бижутерия с гранат - червеният скъпоценен камък, един символите на Чехия. Част от тези магазини са на българи, а пък част от тях са от Карловския край. Тодор работил във верига магазини „Мария Кристал“, собственост на българин от Ямбол. Шефът му поверил магазина на улица „Карлова“, там преливало от туристи - често били толкова много, че яйце да хвърлиш, няма къде да падне.

Забелязах, че има някои важни неща, които се случват на малката уличка „Карлова“. Едното е, че потокът туристи, устремени към Карловия мост и хълма Храдчани, задължително минава през магазините за сувенири. Те са с малка площ и често се препълват с хората. Но собствениците, които разбират от търговия, смятат, че колкото един магазин е повече пълен с хора, привлича повече и повече нови посетители, които пазаруват.  Магазинът ни бе винаги препълнен, казва той.

Другото е, че сред това стълпотворение от хора има и много джебчии, които бъркат в чантите на туристите и ги обират. Имал съм десетки случаи, в които съм хващал джебчии и съм предотвратявал кражби. Толкова внимавах да не пострада посетител в магазина, че взирайки се постоянно в лицата на хората, бях придобил качества и на уличен патрул - можех веднага да разпозная апашите, спомня си Тодор.

Моят магазин бе за скъпи сувенири  и бижутерия. Една ваза от чешки кристал струва около 500 евро. Сервиз от чаши, изработени от чешко цветно стъкло, са 350-500 евро. Имаше и продукти, които са комбинация от кристал и цветно стъкло, те са най-продаваните, защото цената им варира и е поносима.  И когато клиент е готов да заплати и си бърка в джоба или чантата да извади карта или портфейл и не ги намира, направо изпада в шок. Викаме полиция, има и камери, но крадецът вече е далече, обяснява мениджърът „Продажби“.

Улица „Карлова“ е запленяваща и с десетките знаменитости, които ежедневно минават по нея, разказва още Тодор. Снимал се съм с известни българи, един от тях е Краси Радков. Казвам за него, защото ми е от любимите  артисти. Много земен човек, много по-сериозен, отколкото в скечовете, дружелюбен, общителен, обяснява Тодор.

Тодор пази много красив спомен от срещата си с канадската оперна група“ Вива Трио“ - три много  популярни в Европа и Америка дами, които  пътуват в целия свят. Красиви, възпитани, интелигентни - те са канадка, украинка и рускиня.  Тези три момичета наистина са необикновени. Не съм запазил видео с Никълъс Кейдж, но пък съм запомнил появяването му -  беше малко дегизиран, за да не бъде разпознат. Но и аз, и други негови почитатели видяхме, че под шапката и очилата се крие лицето на любим актьор. За разлика от него обаче, латино звездата Малума си мина съвсем спокойно пред възторжените погледи на почитателите, разказва мъжът от Баня.

Тодор се впечатлил много от Бил Клинтън и от неговото посрещане в Прага. Президентът на САЩ също минал по култовата уличка „Карлова“ с делегацията  от чешки домакини и американски придружители. Улицата бе пълна с хора, които махаха за поздрав, подаваха си ръцете, за да се ръкуват, спомня си Тодор. Аз също си протегнах ръката да поздравя президента. Сред десетките ръце Клинтън протегна ръка точно към мен. Запазил съм този спомен като нещо необикновено. Почувствах се късметлия, казва той.

Сега в България той вижда бъдещето си в учителството. По образование съм учител по рисуване. Понеже не мога без да рисувам, без да споделям това с другите, смятам да се отдам на учителската професия - тя е най-близо до това, което е моята същност, смята Тодор Гавазов от Баня.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ТЪПО

ТЪПО

26.07.2021 | 08:40

А ИЗМИ ЛИ СИ РЪКАТА ПОСЛЕ!!!!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?