Следвайте ни

Художник извая восъчна фигура на първия карловски кмет след Освобождението

viber icon

В деня на народните будители Историческият музей в Карлово представя восъчна фигура на първия председател на първия Градски съвет на Карлово след Освобождението Васил Караиванов. Фигурата е създадена по оригинална снимка, когато Васил Караиванов е бил в млада възраст. 

Автор на восъчната фигура е Димитър Бакърджиев, който създава галерия от восъчни фигури на възрожденци от Подбалкана. В  нея са Вазовите герои от бръснарницата на хаджи Ахил по едноименната повест и  младият Иван Вазов в дюкяна на баща си чорбаджи Минчо, експонирани в къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот. Неотдавна скулпторът направи восъчна фигура на  Васил Левски  като учител във Войнягово, тя се намира в старото училище в селото -  най-интересните обекти, свързани с Апостола. Там посетилите обичат да се снимат с нея. Част от галерията на восъчни фигури на Димитър Бакърджиев са няколко  карловските царици на розата.

Отдавна обмислях восъчната фигура на първия карловски градоначалник след Освобождението, той е забележителна личност, която исках да изобразя, сподели Димитър Бакърджиев.  Пълно съдействие му оказал Стефан Караиванов, потомък на първия председател на градския съвет в Карлово, който живее в Карлово и държи жива паметта за забележителните си предци. 

Главата на Васил Караиванов е скулптирана по няколко  снимки от личния архив на Стефан Караиванов,  но водещата за автора е била снимката на героя му от младите му години. Бакърджиев е запазил позата  на своя герой  каквато е на снимката. Костюмът и обувките са от  старите раклите на  карловци. Ръцете на Васил Караиванов са точен отпечатък на ръцете на неговия праправнук Стефан Караиванов,  уточни авторът.

Васил Караиванов е сред най-забележителни карловци от Възраждането и първите десетилетия след Освобождението, оставил ярка диря в развитието на града. Той е  първи братовчед на Левски и ковчежник на Карловския революционен комитет от 1869 г., който често заседавал  в наследствения му Караиванов хан. Васил Караиванов дава подслон на Тодор Каблешков, Георги Бенковски и на боледуващия Панайот Волов. След предателство през 1867 г. Васил Караиванов е арестуван от турците, малтретиран е и е хвърлен за седем месеца в Търновския затвор. След обесването на Левски той е член на Карловския комитет по подготовката на Априлското въстание. Преживява и карловското клане през 1877 година, останало  в паметта на Подбалкана като Страшното. След Освобождението е избран за председател на градския съвет в родния град. За заслугите му към България княз Фердинанд го награждава с орден. Васил Караиванов записва спомените си за своя именит братовчед и става първия биограф на Васил Левски.  През 1895 г. заедно със Стоян Заимов прогласява 6 юли 1837 за рождена дата на Апостола. Умира на 8 януари 1933 в Карлово.

Восъчната фигура на Васил Караиванов е в една от залите на Историческия музей в Карлово.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?