Следвайте ни

Художник извая трета Царица на розите от восък

viber icon

Карловската Царица на розите Яна Цветкова грейна от восък, фигурата е делото на художника Димитър Бакърджиев. 18-годишната девойка, ученичка в СУ „Васил Левски“, носи титлата две поредни години - 2019-а и 2020-а, тъй като тази година поради извънредното положение в Карлово не се проведе конкурс за избор на нова Царица.

Другите две девойки, носителки на титлата, съответно през 2017 и 2018 г. - Христина Караколева и Ива Тонкова, също бяха възпети в крехкия материал.

Трите восъчни фигури на Царици на розите са в основата на по-голям проект на художника, в който той ще представи карловската маслодайна роза като вечен символ на младост и красота от древността до наши дни. Бъдещата композиция ще включва и други фигури от далечното минало, които ще създадат тази връзка.

Димитър Бакърджиев се прочу като автор на восъчни фигури още преди 20 години, когато създаде композицията „Бръснарницата на хаджи Ахил“. В нея са претворени прочутите герои на Иван Вазов от повестите му „Хаджи Ахил“ и  „Чичовци“. Композицията е в къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот в помещение, което пресъздава автентичната обстановка на епохата.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Динко Ангелов

Динко Ангелов

06.06.2020 | 21:55

Чудесно,където е текло , пак , ще тече!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?