Следвайте ни

Художници и музиканти правят фестивала Арт Камп под Балкана

Изложбата от картини, рисунки и керамика ще бъде подредена в бившата сграда на АПК в Дъбене

viber icon

Карловското село Дъбене събра на стадиона художници, музиканти  и експериментатори от България, Франция, Белгия и Германия на първия Арт Камп фестивал в региона. В продължение на цяла седмица те рисуват, създават иновативни произведения, изнасят концерти, а междувременно на няколко пъти пред тези дни правят творчески работилници за деца на различни теми и с различни материали. Идеята и инициативата са на художничката Пенка Минчева, известна като участник и съорганизатор на десетки артистични събития у нас и в Европа. А тази  пролет тя организира творчески работилници „Мобилно ателие“ в няколко села в Карловска и в Калояновска община. Тогава проектът и бе подкрепен от Национален фонд „Култура“, а успешната му реализация роди идеята мобилните ателиета на прераснат в артистичен фестивал.

Нашите намерения са Арт Камп в да се установи в Дъбене като ежегоден форум на номадски принцип, да посреща нови пътуващи артисти, които да създават тук своите иновативни произведения. Убедена съм, че средата тук в сърцето на Розовата долина, животът на хората в Дъбене ще извади артистите от зоната им на комфорт и ще ги провокира да създадат интересни творби. Арт Камп е и изключителна възможност за съвместна работа на децата и артистите, смята Пенка Минчева.

Идеята тутакси бе подкрепа от кмета на Дъбене Николай Ковачев, Дъбенска етерична компания, Екосист Агро, механа „Дъбене“, фамилията Шойлекови, винарска изба „Трагата“, Стайко Читов, доброволците Галин Семков и Любен Кучков.

На стадиона в Дъбене се редуват музикантите Шарлоте Шеер от Германия и Даниел Ситбон от Франция, последвани от култова Дъбенска група, позната в цялата България с впечатляваща си фолклорна програма. Вечер на екрана се прожектират филми за деца и възрастни, а малко по-късно двигател на купона става DJ Милен Гусев.

Вечер артистите, дошли от близо и далече, както и домакините – Пенка и нейните съмишленици от Дъбене, остават да спят на стадиона. Още първия ден те разпънаха палатки на зелената трева.

Аз живея на няколко метра от стадиона, но оставам да нощувам тук, сподели художничката. Идеята е да се потопим изцяло в тази атмосфера и заедно, но всеки по свой начин, да съпреживеем емоцията, обяснява тя.

В тази атмосфера работят и няколко художници от България, Германия и Франция. Техните творби, както и рисунките на децата ще бъдат подредени в изложба. Произведенията ще бъдат експонирани в сградата, в която в годините на соца са били  канцелариите на Аграрно-промишления комплекс. Тя е в центъра на селото и от години е необитаема. 

Фестивалът Арт Камп ще продължи до 6 септември. Целта е този форум да срещне хората от селото по възможно най-достъпен начин с изкуството, обяснява инициаторката на артистичното събитие.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?