Следвайте ни

Художничка от Карлово спечели венецианците с "Тайната вечеря" СНИМКИ

viber icon

Пенка Минчева организира артсъбития по света, на моста Риалто се запознава с Франко заради огромен плъх

 

Художничка от Карлово организира артфестивал в Подбалкана. Пенка Минчева събра на стадиона в Дъбене миналия уикенд художници, скулптори, музиканти, експериментатори. А също и  десетки деца, с които да работят в мобилните работилници.  Това е първото подобно артистично събитие в Подбалкана, но поредното в дългия списък с изяви на Пенка Минчева, които тя организира у нас и в Европа.

Тя е родена в Карлово, но бабите и дядовците й са от Дъбене - селото в сърцето на Стремската долина, известно с праисторическото злато и най-вкусното зеле. От няколко години Пенка се установила за постоянно в наследствената къща в Дъбене.

Завършила е художественото училище по керамика в Троян, а след това Художествената академия  в София, специалност керамика при професор Красимир Чидров.

Веднага след дипломирането ми аз се гмурнах във фестивала „Процес-Пространство“, чието традиционно място е Балчик. Основател и организатор беше вече покойният изкуствовед Димитър Грозданов, разказва Пенка. Оттогава досега без спиране, въпреки пътуванията й в чужбина, е сред организаторите на този фестивал.

На два пъти фестът за съвременно изкуство събирал художници и скулптори в Пловдив, спомня си художничката. Първия път бяхме в Стария град, втория - срещу галерия „Резонанс“. Можехме да използваме Мексиканската къща. В групата имаше и двама колеги от Мексико, бяха много изненадани и очаровани, че в България има музей на мексиканското изкуство.  В дворовете на къщите в Стария град бяхме разпънали импровизирани ателиета. И там  рисувахме. Качвахме се горе на Небеттепе, там танцувахме  кумбия - красив мексикански танц.

За Пенка Минчева „Процес-Пространство“ е невероятно начало, което се оказва съдбовно в живота й. Фестивалът я свърза непрекъснато с нови хора, отваря и нови пътувания из Европа, провокира я сама да организира артистични събития.

В Швеция отидох благодарение на един гост - Петер Вестман, бивш участник във фестивала в Балчик, разказва тя.  Там се занимавах със скулптура. С Петер Вестман кандидатствахме по различни проекти за участие в конкурси, изложби из Европа. През 2013-а  на един конкурс във Венеция - „Арте лагуна“ одобриха  мой проект -  една инсталация, която се казва „Тайната вечеря“ -  дълга маса и над нея наредени по фреската на Леонардо да Винчи неонови ореоли спрямо позициите, които заемат светците. Там се запознах с един колега - Константин Златев от Русе, с когото после се връщахме отново във Венеция.

При едно от тези пътувания за друго артистично събитие влизаме във Венеция с Константин и по едно време чувам „Чао, Пенка“. И той се изненада. А това беше италианец, с когото се запознах по много интересен начин. Бях във  Венеция да разгледам Биеналето. Бях решила, след като затворят галериите и музеите, че ще се возя на лодка по каналите. Гледах на моста Риалто един концерт, седнала на стълбите с биричка в ръка, когато се появи един огромен плъх. "Вижте!", извиках неволно на човека до мен. Така се запознахме. Казах му,  че съм художничка от България. Споделих, че съм разгледала музея „Академия“ - много богата колекция на икони, картини с венециански пейзажи. Исках да си купя каталога, но се оказа много скъп. Той каза: „Ела с мен“. Минахме едно мостче, той отключи една врата, покани ме да вляза и след малко ми подари въпросния каталог. Този човек се казваше Франко, работел в печатница, където печатали подобни каталози. После го почерпих с вино, говорихме цяла вечер. След това се качихме на лодката за Джудека, острова, на който той живее, а аз пък бях там на хостел. 

Сега, когато отида до Венеция, винаги му се обаждам. Отсядаме в някоя от местните кръчми и си говорим. Имам доста познати в този град, затова онова „Чао, Пенка“ за мен си беше нещо обичайно, разказва художничката.

Тя пътува много - няколко години в Германия, участия в артсъбития и изложби във Финландия, Англия, Франция, в Испания на Майора и в Толедо, в Хърватия, където работи често и е правила няколко самостоятелни изложби.

Пътувам сама, не ме е страх. Винаги има с кого да споделям моите емоции и впечатления - това са  хората, с които се запознавам. Тези пътувания ме срещат с колеги, при всяка такава среща се раждат нови идеи, това е смисълът на този тип събития, казва художничката.

В Марсилия й подаряват каравана

През ноември ще ходи отново във Франция, в Кюж ле Па, едно малко селце до Марсилия.

Организиторките там преди четири години бяха само дами, а много местни жители им бяха услужили с караваните си, за да може да се създаде атмосфера и да има къде да посрещнат гости от Австралия, Чили. Когато артсъбитието свърши,  хората, предоставили караваните, казаха, че ги подаряват.

Моите френски колежки ме питаха искам ли каравана. И аз, без да се замисля, казах: „Да“. Но условието беше да я използвам за артистични събития и, естествено, си го изпълних.

Аз два-три пъти участвах с тази каравана във фестивала „Процес-Пространство“ в Балчик. Един път беше офис, друг път беше бар. Защото нямаше възможност да ползваме ателиетата на СБХ, трябваше вечер да се събираме някъде.  Бяхме я спрели зад хотела. Вечер, когато ресторантът не работеше, бар „Ангел“ отваряше - кръстихме го на баща ми, защото той го беше заредил. Сега караваната е в Гърция, но скоро ще си я докарам отново в България.

"Печатала съм букви върху тялото си"

Аз рисувам в една техника, която не е много популярна, но колегите ме разпознават - печати с думи, които имат отношение към образа. И на графичен принцип, чрез наслагване на различен интензитет на мастилото, изграждам светлосянката - пейзаж, портрет, натюрморт. Печатала съм върху глина, върху камък, мрамор, върху тялото си във вид на пърформанс, върху текстил. Още не съм я преживяла тази техника. А керамиката съм си я оставила за старини, като се напътувам, ще си направя една база и ще работя керамика, смята художничката.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?