46

Художничка и малчугани рисуваха на едно платно любимите си герои

Художничка и деца рисуваха заедно в ромската махала в Карлово. Предизвикателството да хванат четката и изобразят на общо платно любимите си герои и своите мечти отправи към ромските деца карловската художничка Кунка Бакалова. Преди началото на рисуването на пленер тя представи пред събралата се на улицата публика свои картини на тема „Детство“, създадени с подкрепата на Национален фонд „Култура“ специално по този повод.

Кунка Бакалова е известна художничка, която обича да работи с деца. Преди повече от десет години създаде проекта „Голямото рисуване на малките художници“, който продължава да развива и днес.

Заедно с изложбата се проведе и пленер за хлапетата, по време на който  децата  рисуваха върху опънато платно. Те сами избираха материали, с които да работят.  Под насоките на художничката на платното се появиха  къщички, дървета, хора и мечти. 

Голямата картина, създадена с общи усилия, ще бъде изпратена  като подарък за проф. Христо Кючуков, немски езиковед и педагог, роден в България, известен в Европа и в света активист за човешките, образователните и лингвистичните права на ромите. Той е стипендиант на Шведския институт в Стокхолм, на Амстедамския университет, на Фондация „Про Хелветиа“ в Швейцария, на фондация „Отворено общество“ в Ню Йорк, на Българската комисия „Фулбрайт“ и на словашкото правителство.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?