Следвайте ни

Христо Енков: Добивът на злато и метали ще унищожи Сърнена Средна гора

viber icon

- Господин Енков, вие бяхте избран да оглавите Гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“. Изправяте се едновременно  срещу мощен бизнес на голяма чуждестранна компания и срещу решение на правителството. Това не е ли много голямо предизвикателство?

- Да, ние знаем какво е „Дънди Прешъс Металс“. Но ние не търсим конфронтация с никого. Искаме да убедим правителството, че решението, които е взело по отношение на инвестицията в този регион на България и разрешително за проучване и добив на злато и метални полезни изкопаеми е неправилно. Ние имаме  много сериозни аргументи, а и това е мнението на обществеността – реализирането на такъв проект ще доведе до екологична катастрофа без ни на най-малко да преувеличаваме.

 

- Смятате ли все пак, че ще можете да убедите правителството – става въпрос за инвестиция от над 150 милиона лева, за разкриване на работни места и високи заплати и то в район от страната, който не е промишлено развит и разчита единствено и основно на земеделие?

-   Да, естествено. Ако не бяхме убедени нямаше да  тръгнем. Казах вече, че това е и позицията на обществеността. Вярно е, че се появиха публикации, че ще се инвестират много милиони, че ще се дават високи заплати. Но какво са тези инвестиции при унищожена природа, какво  е заплата от 2000 лева за 40-50 човека, при унищожено здраве и огромен риск от най-тежки заболявания, както за тези хора, така и за населението. Смятаме, че тези публикации имаха рекламен характер.

 

- Обединихте се пет общини – Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови и Брезово. Вие бяхте избран на председател на гражданската инициатива. Кои са другите известни личности, които се включват в това движение?

- С нас е изтъкнат учен от канадски университет – проф. Димитър Караманев, чиято научна дейност  е в сферата на златотодобива. Неговата компетентност е много висока, тя не може да бъде оспорена. Срещу добива на злато и метали в Сърнена Средна гора застава проф. Валерия Фол. Нейните проучвания за живота на древните траки в България и основно в Средна гора са огромен принос към археологията и историята. Известна е и нейната позиция по опазване на артефактите от древността. Освен това всяка община излъчи по един свои представител в Гражданската инициатива – това са грамотни хора, които имат отношение към развитието на своите общини, както и по-широк кръгозор. Аз самият се ангажирах първо като гражданин, който иска да запази Средна гора с нейната природа, вода, култура и археологическо богатство – разкрито и неразкрито,  за поколенията. Да бъдат запазени живота и здравето на населението в този район. Ангажирах се с тази кауза и като кмет, който е избран от тези хора и който се е заклел в тях. 

 

- Веднага след първата публична реакция на кметовете на петте общини, още преди създаването на Гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“  канадската компания обяви в няколко медии, включително и в „Марица“ че оттегля намерението си да проучва и да добива злато в местността „Свети Никола“. А вие сформирахте „България за Сърнена Средна гора“ ден-два след това. Не става ли вашата активност ненужна?

- Не, напротив. На нас тепърва ни предстои да убедим правителството да отнеме разрешителното на „Дънди Прешъс“ за проучване и добив на злато и полезни изкопаеми в местността „Свети Никола“.  Наистина, компанията заяви намерението да се оттегли, но разрешителното е факт. Между другото искам да отбележа, че овен нашата активност, към онзи момент по-голям принос фирмата да заяви, че се оттегля, имат народните представители от Стара Загора, Пловдив и съответните области. 

 

-    Все още обаче няма реални действия, които заплашват природата и хората?

- Да, няма. Но има реална заплаха. Сега нашата задача е  да убедим правителството и Министерството на  енергетиката да бъде отнето разрешителното и да бъде забранено проучването и добивът на злато, метали и полезни изкопаеми в Сърнена Средна гора. Ние смятаме, че добивът на злато няма да реши въпроса нито с инвестициите, нито с безработицата. Но ще нанесе необратими поражения.

 

- Посочете ги, моля, по-конкретно!

- Между Стара планина и Среда гора, успоредно на двете планини, дълбоко под земята минава воден геотермален поток. Всички знаят минералните извори в този ареал – Старо Железаре, Хисаря, Песнопой, Баня, Павел Баня и т.н. на изток до Старозагорските и Сливенските минерални бани. Създаването на мини е опасно с оглед пресичането и прекъсването на този воден геотермален поток и неговото опасно замърсяване. Известно е, че в недрата на земята в този регион има и уран. Нека само представим както ще се случи – губим водата, следва огромно екологично замърсяване. Само това е достатъчен аргумент. Това е хипотеза, но няма защо да стигаме до създаването на мини, за да видим какво ще се случи. Това значи и край на земеделието в този регион, както и огромна заплаха за здравето на хората. А прокопаването ще унищожи археологическото богатство, безценни артефакти, които ни дават знанията за живота на земята преди хилядолетия. Като следствие това означава и край на развитието на туризма, за който България се обявява, че разчита.

Освен това погледнете картата на България – колко много са реките – притоци на Марица от север, които извират от високите части на Сърнена Средна гора. Това означава да замърсим не само подземните води, но и реките, и то в почти цяла Южна България. Това ли искаме да се случи?

 

- В Пирдоп обаче работят хора от три-четири съседни общини. Има публикации, че в Крумовград са се върнали от гурбет близо 50 човека, за да работят в златодобива.

- Вече коментирахме това – да се поставя така въпросът не е състоятелно. Това не е аргумент.

 

- Всъщност кой може да участва в Гражданската инициатива „Българи яза Сърнена Средна гора“?

-  Ние поставяме три условия – първо не тръгваме на конфронтация, а на разговори, на убеждаване с аргументи от компетентни хора. Второ – гражданската инициатива не е партийно сдружение, при нас няма партии, партиите са народът и България. И трето, добре дошли са хора не само от този край, но и от цяла България.

 

-   Кои са следващите стъпки на Гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора?“

- Разработваме листовки, в които да изясним и направим известна нашата позиция. Стартира подписка, която вече е подкрепена от хиляди граждани. Очакваме тя да излезе от границите на петте общини.  Имаме подкрепата на няколко съседни общини - Карлово, Раковски, с кметовете там съм разговарял лично. Очакваме подкрепа от цяла България. Отново подчертавам – не търсим конфронтация, в нашата гражданска инициатива има компетентни геолози, специалисти по добив на метали, хидроинженери, археолози. Ние знаем, какво ще се случи, ако  се пристъпи към проучване и добив на злато  и метали и затова искаме чрез аргументи да не го допуснем, а правителството да забрани това изобщо, на само за една фирма. Защото тази фирма може сега да се оттегли, но след известно време да продължи своите намерения и да реализира проекта си. А това  е недопустимо.

 

Христо Енков е роден в Карлово. Завършил е техникума по механотехника „Христо Ботев“ /сега професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“/. В продължение на 25 години живее и работи в Дания. Там завършва бизнес икономика и мениджмънт. Работи като техник, а после като мениджър на „Сименс Техноложи Сървиз“, а по късно участва в основаването на фирмата „DI- Teknik“, която също развива дейност в енергетиката и работи в нея. Преди близо десет години се прибира в България със съпругата си Дорте, която е датчанка. През мандат 2015-2019 г.  е кмет на родното си село Свежен, а през октомври 2019 г. бе избран за кмет на община Брезово, издигнат като кандидат на ПП ГЕРБ. На 25 юни Христо Енков бе избран за председател на Гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?