Следвайте ни

Хората в Карловския край живеят с паметта за Левски

Карлово чества 184 години от рождението на Васил Левски и Празника на града

viber icon

Карлово чества 184 години от рождението на Васил Левски и Празника на града. Проявите днес започнаха със света литургия в църквата „Свети Николай”. След  това  кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола.

Д-р Кабаиванов посрещна на площад „Васил Левски“ участниците в 27-я Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. Д-р Галя Цветкова – ръководител на седемте лъча по маршрут Плевен-Карлово и един с група от Голям Чардак до Града на Апостола, връчи на кмета знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Левски. 

Походът е място, където живее паметта за Апостола, сподели Анюта Алишева, учителка в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово. Тя участва за 14-та поредна година в тази инициатива. Най-вълнуващо за мен и за децата, които участват в похода бе срещата с жителите на Войнягово, където Левски е бил учител, допълни Ирина Харалампиева от Пазарджик. И възрастните,  и младите във Войнягово живеят с Левски, допълни тя. Емил Недков от Плевен, който е ръководител на Трети лъч сподели, че води в похода своите четири внучета, за тях най-впечатляваща била тематичната вечер, посветена на Апостола, която групата провела в хижа „Козя стена“.

С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Д-р Кабаиванов произнесе слово за Апостола. „Днес на нас, неговите съграждани, лежи голямата отговорност да пазим чисти заветите на Левски и във всеки момент от нашия живот,  спомняйки си и разказвайки на Апостола, да се опитваме да се доближим до него - макар да ни е ясно, че такава велика личност се ражда рядко. Тази велика личност е нашият кумир и нашият пример в живота!“ каза кметът на Карлово.

Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.

В Национален музей „Васил Левски“ бяха обявени наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Дора Чаушева – директор на НМ „Васил Левски“, бе удостоена с наградата на фондацията, а с тази на местния комитет „Васил Левски“ – народната певица Мария Колева. 

В 20:20 часа от Национален музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще е тържественият митинг-заря от 21:00ч. на площад „Васил Левски“. Там официално слово ще произнесе президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България – Румен Радев, под чийто патронаж е честването.

 

По повод празничния ден, поздравителни адреси до кмета на община Карлово изпратиха Даниел Панов - председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Велико Търново и Силвия Георгиева – Изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, Димитър Николов – кмет на община Бургас, Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, Никола Белишки – кмет на община Панагюрище, Ивайло Крачолов – кмет на община Чирпан, Божин Божинов – кмет на Община Тополовград, Марина Валентиновна Дбар – кмет на град Брянск /Руска федерация/, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22 680, Васил Василев – председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Георги Гергов – Международен панаир Пловдив АД, Управителният съвет на Асоциацията на българските градове и региони.

Снощи се състоя тържествена церемония, на която бе обявен носителят на Наградата на Карлово. Комисия с председателя Антон Минев, зам.- кмет на Карлово удостои с приза маестро Теодор Добройков, ръководител на хор „Георги Атанасов“, посмъртно

Снощи концерт на рок група „Кикимора“ и илюминации бяха празничния поздрав на общината към гражданите и гостите на Карлово.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?