Следвайте ни

Хисарско село изгаря от жажда, хората без капка вода вече пети ден

viber icon

Жителите на хисарското село Кръстевич изгарят от жажда, в летния зной селото е без капка вода вече пети ден. Водопроводът е сух, а водоемът край селото е празен.

Без официално да е обявено, Кръстевич е в бедствено положение, алармира кметът Тодор Стоев. Вчера ходихме с работника на ВиК да оглеждаме водоема и водоизточника, положението е трагично. Вода няма. За 24 часа не може да се събере количество до ниво 80 см, за да потече водата по тръбите.

Искаме водонска, колкото може по-скоро, алармира кметът на Кръстевич. Хората си купуват по някоя бутилка вода от магазина, но с нея не могат нито да се измият, нито да се изкъпят. Положението е нетърпимо, категоричен е той.

Днес преди обед Тодор Стоев потегли към съседната община Стрелча да се моли за водонска.

Водоноска за Кръстевич търси и кметът на Хисаря Пенка Ганева. Най-вероятно ще обявим бедствено положение, заяви инж. Ганева.

Кръстевич изгаря от суша поради липса на вода всяко лято. Селото се снабдява с живителната течност само от един водоизточник. Но когато няма дъжд, поточето пресъхва и водоемът остава празен.

От 1 юли тази година ВиК - Пловдив въведе режим на водата, сутрин има вода в горния край на селото, вечер в долния, но това не решава въпросът. Тогава Тодор Стоев се закани, че веднага след като бъде сформирано редовно правителство тръгва за София и докато не реши въпроса с водата на селото, няма да се връща в Кръстевич.

Жителите на Кръстевич вече направиха подписка до ВиК – Пловдив, те искат да се реши цялостно проблемът с водоснабядването като се реализира проект на общината на стойност 3 милиона лева.

Община Хисаря има проект за водоснабдяване, той включва изграждане на нов водоизточник, помпена станция и малка пречиствателна станция за питейната вода. Но в момента се одобряват проекти само за селища с население над 2000 жители, а Кръстевич една наброява 300 човека, обясни кметът на община Хисаря Пенка Ганева. 

Ще изпратим водоноска, обеща пред „Марица“ гл. инженер на ВиК ЕООД – Пловдив Антон Гълъбов. Той призова хората да не поливат, а да използват водата само за питейни и битови нужни.

От селото обаче са категорични, че за поливане и дума не може да става. Има табели, заповедта за забрана на поливането е разлепена навсякъде, глобите са солени. Въпросът е, че няма вода във водоизточникът, а проблемът трябва да бъде решен с нов извор, категоричен е той.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тошо

Тошо

22.07.2021 | 09:08

Хайде Пенке с кобилица на рамо и донеси водица на хорицата !Няма време за мотаене !

Отговори
1 0
Барабата

Барабата

19.07.2021 | 15:40

До кога сте чакаме оставките на СПАРТАК НИКОЛОВ.ГЪЛЪБОВ и НИКОЛОВА.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?