71

Хисаря или Хисар? Как да се нарича градът дискутират в мрежата

Дискусия за името на Хисаря тръгна в социалните мрежи от снощи. Въпросът дали градът на минералните извори да се казва Хисар или Хисаря бе повдигнат в една от групите във ФБ от Иван Павлов. Част от местните жители наричат града Хисар и смятат, че това е правилно. В документите назад в годините обаче фигурира само наименованието Хисаря.

Иван Павлов провокира съгражданите си като предложи импровизирано проучване на общественото мнение. Въпросът не е от вчера, но като основание за това той посочи някои крайпътни указателни табели име на местен хотел, на които е изписано „Хисар“.

Въпреки, че участници в дискусията заявяват мнение  в полза на името Хисар,  няма аргументи това да е било официално име на селището, сочат коментари на участници в мрежата.  

Митко Сотиров се връща  доста назад в историята на населеното място.

„Чета тука Държавенъ вестникъ брой. 69 от 1927 и какво виждам“, пише той и цитира буквално: „Списък на народните старини N 1. Освен всички в Пловдивъ и околностьта под N 2 е Хисарската крепость. Следва Списък 2 от брой 221 пак от 1927 и там по номер 1 за Пловдивъ и околностьта е записано следното: Хисарската крепость въ с. Хисаря.“

Това е тогавашния Списък на паметниците на културата от национално значение. Обаче за град Пловдивъ имаме Хисаръ-капия“, обяснява той.

 

Нели Гевревска също се включва в дискусията. Тя се позовава на последния документ, който посочва името на населеното място. 

На 11 септември 1964 г. е издаден Указ 546 на Президиума на Народното събрание във връзка със Закона за обявяване на села и селища за градове и селища от градски тип, с който на село Хисар-Момина баня (съединените преди това с.Хисар и с. Хисар-Кюселери/Момина баня) се променя характеристиката и от село става град с името Хисаря с административна принадлежност към община Хисаря (преди това селото е било към община Хисар-Момина баня), посочва тя.

По-късно, с Указ 757 на Държавния съвет на НРБ от 05.05.1971г. към град Хисаря се присъединяват селата Веригово и Миромир, уточнява Нели Гевревска.

 

Коментар  по темата прави и потребител с профил Коко fresha. „ През 2019 година правихме един проект с община Хисаря и Туристическият информационен център. Тогава извадихме решението на Народното събрание от архива. Качвам снимка на части от това решение (самото решение е 2 или 3 страници... не помня вече колко точно). Когато има решение на Народното събрание, базирано на конституцията, то е юридически правилното. Всичко останало е лично мнение“, обобщава той.

 

„Марица“ потърси за коментар директора на Археологическия музей в Хисаря доц. д-р Митко Маджаров, които е автор многобройни публикации за историята на населеното място, както и за неговите наименования през вековете.

Доц. д-р Митко Маджаров също се позова на Указа на Народното събрание от 11 септември 1964 г., когато село Хисаря е било обявено за град Хисаря.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?