Следвайте ни

Хисаря грейва като античен град по европейски проект за 10 млн. лева

viber icon

Хисаря грейва с блясъка на перла на античната провинция Тракия, прочутите Римски терми и елементи на крепостната стена ще бъдат реставрирани и представени като туристически атракции в следващите години.

Администрацията вече проведе процедура по обществена поръчка и  избира изпълнител на проекта „Античният град Диоклецианопол – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в Римската империя“.  Изпълнението е на инженеринг и предвижда проектиране, изпълнение на консервационно-реставрационни дейности,  строителни-монтажни работи и осъществяване на авторски надзор. Община Хисаря кандидатства с този проект пред ОП „Региони в растеж“ и той бе одобрен. Стойността му е 10 млн. лева, като 1.5. млн. лева са собствено участие на община Хисаря, останалите 8.5 млн. лева са европейски средства.

Проектът предвижда Римските терми да бъдат реставрирани и консервирани възможно най-близо до оригиналния им вид. Усилията ще бъдат насочени към разкритите през последните три-четири сезона части от античния СПА комплекс. Както "Марица" писа неотдавна голяма част от термите бяха реставрирани и консервирани като туристическа атракция по проект на ОП „Регионално развитие“ в миналия програмен период.

Новият проектът за развитие на туристическите атракции по приоритетна ос "Регионален туризъм" включва още реставрационни и строителни дейности на  Южната порта на крепостната стена, известна като Камилите. Максимално ще бъде възстановена и Североизточната Осмоъгълна  кула на крепостната стена.

Преди стартирането на дейностите  обаче предстои цялостно проектиране. Едва след съгласуване и  одобрение от няколко институции, сред които Националния институт за недвижимо културно наследство и други органи, може да започне изпълнението на дейностите.

Проектът „„Античният град Диоклецианопол – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в Римската империя“ е продължение на политиката на община Хисаря за съхраняване на историческото и културното наследство в региона и превръщането им обекти, които да представят в цялост това богатство пред обществото, коментира кметът на общината инж. Пенка Ганева.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Габи

Габи

14.07.2021 | 15:44

Харесвам Ники и Саня Жалко, че се разделиха Толкова ли е трудно да бъдеш красив, известен и да имаш добро семейство?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?