Следвайте ни

Хисаря гради инсталация за обработка на зелени отпадъци

Годишно от територията на общината ще се събират 3000 тона зелени отпадъци

viber icon

Община Хисаря започва строително-монтажните дейности по изграждането на компостираща инсталация за разделно третиране на отпадъци, събирани от домакинствата, градинките и обществените паркове. Съоръжението ще бъде базирано в местността Дивовец край Михилци.

Хисаря е втората община в Подбалкана  след Карловската, в която се изгражда компостираща инсталация. Тя ще доведе до намаляване на количеството зелени и биоразгадими отпадъци, депонирани на Регионалното депо отпадъци край Карлово, което обслужва четири общини в региона. Целта е удължаване на  експлоатационния живот на депото, подчерта кметът инж. Пенка Ганева. Инсталацията ще обслужва 10 305 човека на територията на община Хисаря.

Съоръжението се изгражда по проект на общината за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включваща осигуряване на необходимото оборудване и на  техника. Проектът  се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.. Той  е на обща стойност  3 373 246.45 лв. Предоставената безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС е в размер на 2 154 708.54 лв., националното съфинансиране – 380 242.69 лв., а собственият принос на община Хисаря, в т.ч. разходи за ДДС – 838 295.22 лв.

Компостиращата инсталация ще бъде изградена до края на април 2021 г., тя ще е на площ от 10 000 кв. м и ще е с годишен капацитет за третиране на 2 900 тона отпадък. Тя ще се състои от приемна зона за постъпилия зелен отпадък, площадка за съхраняване на отпадъка, събран  от домакинствата, зони за дробене и хомогенизиране, за компостиране и за доузряване, както и на зона за съхранение на готовия продукт „компост“.

Предвижда се общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от населените места, включени в компостиращата инсталация да бъде 1 608.68 т/год., а общото количество депонирани битови отпадъци – 3 050.26 т/год. Капацитетът на инсталацията за рециклиране на зелените отпадъци е 2 900.00 т/год.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?