1553
Следвайте ни

Хисаря гъмжи от туристи, стотици на Римските терми и в музея

Археологическият музей, Римските терми и семейната римската гробница работят в празничните дни и 365 дни в годината

viber icon

Туристи и посетители от цяла България окупираха Хисаря още в първия ден на новата година. Само часове след утрото на 1 януари Археологическият музей, Римските терми,  семейната римска гробница и Туристическият информационен център бяха пълни с хора. В археологическия резерват  се прехласваха по внушителните  зали на античния СПА комплекс, разкрит в сърцето на парк „Момина сълза“ и по експонатите от преди две хилядолетия в музея, както и по украсата на гробницата от преди близо 2000 години. Над 700 човека влязоха в тези обекти още в ранния следобед на първия ден на 2022 г.

Част от хората са посрещнали 2022 година в хотелите на Хисаря, но по-голямата част от посетителите  на музейните обекти са хора, дошли на разходка в първия ден на новата година. Хубавото време е причина за това нашествие на толкова хора в празничния ден, но истината е,  че древният град винаги е бил магнит за посетителите от всички района на страната, припомнят в града на императорите.

В Римските терми - античен СПА комплекс от времето на император Диоклециан, посетителите си правят снимки и селфита за спомен, поръчват си беседа с екскурзовод, а от известно време съществува възможност и за снимки с добавена реалност – могат да запечатат в телефона си своя лик заедно с изображения на архелогическите находки. Една от най-интересните части на Римските терми е нимфеумът, мястото за ритуали на трите здравеносни нимфи. Техни изображения, както и на бога на здравето Асклепий също са опции за селфи с добавена реалност.

През последния археологически сезон в Римските терми бе разкрита огромна част от канализационната система, която също представлява интерес за посетителите. Термите завладяват с мащаба си и с петте мраморни басейна, разкрити напълно.

След посещението на уникалната изложба „Царския цвят цинобър в погребалните практики на тракийската и римската култура по нашите земи“ в Туристическия информационен център, в която важно място заема Римската семейна гробница в Хисаря, голяма част от хората решават да посетят и този обект, информираха работещите в центъра. Все по-задълбочените проучвания на тази гробница потвърждават тезата, че в  нея са погребани знатни особи, а за това говори и удивителния цвят цинобър.

Днес посетителите не са по-малко от вчера, посочи директорът на Археологическия музей доц. д-р Митко Маджаров. 

Екипът на Археологическия музей в Хисаря изпрати една много  успешна година, разказа той пред “Марица" и посочи, че посетителите посрещат с голям интерес продуктът от  реализираният иновативен проект “My museum guide”. Продължава и  традицията за представяне на разнообразни гостуващи изложби. Сред тях голям интерес предизвикаха „Най-доброто от тракийските съкровища в България”, „Минералите – лечебни, енергийни и духовни дарове на Земята”, „Царският цвят цинобър в погребалните практики на тракийската и римската култура по нашите земи”.

През новата 2022 година предстоят много  интересни събития, в момента екипът на доц. Маджаров подготвя уникалния  туристически продукт  „Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря”.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Арх.

Арх.

03.01.2022 | 19:51

Хисаря се управлява от крадливите гербаджии и за това улиците извън центъра са пълна леш. Прост народ слаба държава с разбити улици.

Отговори
2 0
Коко

Коко

03.01.2022 | 19:43

До г-н Валентин , коментар 3. НЕ уважаеми Валентин, аз плащам данъци в Хисаря и имам право да искам улици без дупки.Ако вие харесвате разкаляни улици идете да живеете в някое разбито село с външна тоалетна.Преди време един чешки скулптор изобрази България като тоалетна клекало, чудех ме се защо, ами заради хора като вас които обичат мъглявината и мръсотията.

Отговори
1 0
Валентин

Валентин

02.01.2022 | 22:49

Върнах се на 29/12/21 от Хисаря ,хубаво градче приятно и уютно с исторически разкопки а относно коментар1-радвайте се че нещо е направено дори и асфалт да е ,някой ул. В бг и каменна настилка нямат, но българина е все недоволен защото не са го питали г-на с каква настилка желае да е,гранит,мрамор,теракот,паве какво жълто сиво пимпяно?

Отговори
0 2
S Svilenov

S Svilenov

02.01.2022 | 20:07

До кмет съветници и други , осветление трагедия мъртвешка убита светлина настилка на улици в крепостната част асфалт и циментови плочи грозни и вземете да издигнете паметник на този който е изградил този град на него дължите всичко , и да не е от итонг.

Отговори
3 2
Коко

Коко

02.01.2022 | 15:53

Кметицата Ганева да вземе да ремонтира улиците около новия строеж на хотел над гарата,че са станали като лунни кратери, срамота е хората си построиха колите.Курортен град сме а улиците са като в някое забутано село! Срамота е Ганева, срамота!

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?