Следвайте ни

Хеликоптер, огнеборци и военни потушиха пожара край Розино

viber icon

Хеликоптер, огнеборци и военни потушиха пожара край Розино. Петхилядното село се размина на косъм от стихията благодарение на координираните действия на няколко институции. Без хеликоптер обаче стихията трудно можеше да бъде овладяна в непристъпната местност на Стара планина, коментира кметът на Розино Али Кючук.

Цяло денонощие продължи гасенето на пожара край Розино. Огънят тръгна вчера около 12.00 часа на обяд, запали се от сухи треви на гарата в селото, унищожи складова постройка на жп-гарата и тръгна към селото и към гората. Снощи пожарът стигна до къщите, две семейства излязоха с багажа си, за да евакуират. Едното семейство е с три малки деца, то първо се изнесе от къщата. Последваха го пенсионери –софиянци, които живеят в Розино. 

Пламъците, които излизаха от гората бяха високи, искрите падаха почти до къщите, разказаха хората от Розино.

Но героичната намеса пожарникарите предотврати напускането на къщите и след ограничаване на огъня хората се прибраха по домовете си. 

Заради трудния терен в Стара планина, в който се разви пожара кметът на община Карлово Емил Кабаиванов поиска от Националния координационен център в гасенето да се включи хеликотер. Машината  обливаше с вода пламтящата гора край Розино с вчера и днес до обяд.

В гасенето се включиха и военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Военен модул с 58 служители и 8 специализирани машини навлязоха в гората. Военните действаха под ръководството на заместник-командирите на 61-ва Стрямска бригадата полк. Мирослав Костадинов и майор Стефан Проданов.

В гасенето на пожара участваха над 100 доброволци от региона и от Пловдив.

Днес около обяд пожарът бе окончателно локалиризан и затворен в малък периметър. Там обаче останаха да дежурят военни от 61-ва Стрямска бригада и доброволци.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?