Следвайте ни

Гювеч с клисурски картофи събира челядта на трапезата

В подбалканското градче честваха картофа като символ на труда и храна, която дава сигурност

viber icon

Като дойдох млада булка в Клисура ме посрещнаха с печени картофи на глави във фурната. Беше преди повече от четвърт век, но не съм забравила, разказа пред кореспондента на „Марица“ Цонка Караиванова.  Картофът е типичната клисурска храна,  тук всеки отглежда картофи и ги почита, поясни тя.

И днес млади момичета в народни носии посрещаха всеки дошъл в Клисура с поднос, пълен с горещи варени картофи. Поводът беше Празникът на картофа, а днес бе неговото 33-то издание. Фестът събра стотици хора – местни жители и гости от региона и страната.

И досега ястията с картофи са от най-желаните на нашата трапеза, сподели още Цонка Караиванова. В къщи най  много се харесва месо с картофи в гювеча. То е най-хубавото ястие  – и вкусно, и хранително. В гювеча си слагам картофи и месо – най-често свинско, но може също овче или телешко. Добавям зеленчуци -  чушки – и червени, и зелени, моркови, лук, домати. Ако има зелен фасул или патладжан слагам по малко от едното или другото. Гювечът  трябва да се готви бавно, да стои във фурната дълго време, да се пече по-бавничко. Най-добър става   в печките, които  са на дърва. Сега има хубави  печки на дърва с камина и с фурна. Да сложиш гювеча там  е най-добре. В електрическите също може, но не става толкова вкусно.  Имам три гювеча с различни обеми, така че имам и за малко, и за много хора. Нашето семейство е голямо. Имам четири внучета  от три деца и се събираме над десет човека, затова най-често използвам най-големия гювеч, уточнява Цонка.

Цонка е   стрелочник на гарата, а мъжът и доскоро бил  беше машинист, сега е пенсионер. Купуват картофи само един път в годината – в късната пролет, когато клисурските  още не са готови за вадене. А когато извадят своите картофи  имат  от тях до новата реколта.

Макар големите картофени ниви по планинските тераси край Клисура да останаха в миналото, и до днес във всеки двор в градчето местните жители садят любимия зеленчук. Затова продължават да честват картофа като храната, която им дава сигурност.

Да видят интересния празник  бе солидна група софиянци, членове на туристическо дружество „Алеко“, повечето от тях идват традиционно на този ден. Младежи от София също бяха в Клисура заради картофа. От Карлово, Казанлък и Пловдив бяха дошли цели фамилии.

Честваме този ден като празник на плодородието, а картофената реколта е последната, която се прибира от полето преди зимата, обясни кметицата на  градчето Генка Тодорова. Напоследък обаче на мястото на картофа изникнаха розови градини, садят ги и ги отглеждат младите хора на Клисура, защото отглеждането на маслодайната роза е по-доходно,  каза тя.

На този ден отдаваме почит на труда, на тези, които ни изхранват. Картофът не е символ на богатство, а е символ на ежедневния труд за осигуряване на прехраната,  припомни кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, който дойде да поздрави клисурци с техния  празник на плодородието.

Удивителна изложба от ястия показаха местните кулинари. А покрай блюдата, които смайваха с изисканото оформление и изобретателността в приготвянето на всякакъв тип ястия от картофи, бе наредена като огърлица изложбата от плодове и зеленчуци, които са природни феномени - екземпляри на картофи, моркови и тикви с причудливи форми и гигантски размери. Сред тях грееше кошница с моркови, достойни за Гинес, произведени от Стефка Дамянова в градината и. 

Сувенири от природни материали и рисунки, изобразяващи плодородие, се редуваха с едрите и с необичайни форми плодове и зеленчуци. Те пък бяха изработени от децата на Клисура и бяха толкова красиви, остроумни и изискани, че ако бяха обявени за продажба, в изложбата нямаше да остане нито един сувенир и нито една рисунка, а приходите щяха да послужат за някоя добра кауза.

На празника имаше и подобаващо за случая настроение и веселба – от мажоретки и детски концерт, посветен на зеленчуците, до любими народни  песни и кръшни хора. Следобед на бирения фест хората замезваха с пържени или варени картофи.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?