3906

Грейна и светилището на нимфите в Римските терми

След като доц. Митко Маджаров и екипът на Археологическия музей в Хисаря откриха преди броени дни мраморна плоча с важен надпис от 2000 години, проучавателят на обекта направи още важни разкрития. Те са намерени по време на спасителните разкопки по проекта на Община Хисаря на Термите и са изключително ценни и дават още по – ясна представа за значимостта на термоминералното находище на античния град Диоклецианопол. Вече е ясно къде точно се е намирал нимфеумът – светилището на нимфите, които са почитани като божества на лековитата изворна вода.

Както "Марица" вече съобщи, в проучваната част е открита мраморна, напълно запазена плоча с надпис. По първоначални данни, тя е от около 152-ра година и е посветена на император Цезар Тит Елий Антонин Август и на Марк Аврелий Вер. Надписът е поставен по времето на управителя на провинция Тракия - Галоний Фронтон и е дарение от Елиа Бендида и нейния съпруг за термите в императорското владение при минералните извори.

Откритието потвърждава досегашното твърдение за строителството на термите през средата на II век. 

Епиграфът д-р Николай Шаранков от Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече работи по разчитането на надписа.

Това е третият епиграфски паметник открит на обекта по време на спасителните археологически разкопки по проекта на община Хисаря "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя" по оперативна програма Региони в растеж.

Сензационните открития са част от изпълнението на проекта и са плод на екипната работа на общинската администрация и директорът на Археологическия музей доц. д-р Митко Маджаров, който също е част от екипа. 

Община Хисаря изпълнява мащабен проект в сферата на културата и туризма за консервационно – реставрационни и строително - монтажни работи, свързани със социализация и експониране на Римските терми, Южната крепостна порта и Североизточната осмоъгълна кула на античния град Диоклецианопол. Договорът е подписан през юли 2020 година.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
vvvv

vvvv

12.10.2023 | 21:50

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами =====> https://mub.me/medik

Отговори
0 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?